Bredängs bibliotek stänger på grund av bråk

Ett ungdomsgäng har till och från hängt på biblioteket i Bredäng. Vid några tillfällen har det blivit bråk inne i lokalen. I lördags stängde biblioteket.

Under februari har det varit ordningsproblem på biblioteket i Bredäng.

– Det är ett gäng ungdomar som har varit stökiga och det har varit bråk inne på biblioteket, säger Anna Wåglund, kommunikationschef på Stockholms stadsbibliotek.

Har någon i personalen fått fysiska skador i samband med bråken?

– Det har varit olika incidenter men exakt vad det har varit vet jag inte, säger hon.

Nu har biblioteket bommat igen på obestämd tid.

– Nu känner vi att vi behöver ta ett omtag och få en bättre struktur på det här. Lokalen är inte optimal den är liten och trång. , säger hon.

Biblioteket har stängts tidigare på grund av ordningsproblem, men nu har det alltså återigen inte fungerat.

Lokalen gjordes om och en ny personalgrupp ordnades fram och men det var då och det är flera år sedan.

– Då ordnades möten med flera aktörer och Bredängsbor och det blev jättebra, men det är flera år sedan, säger hon.

För att få ordning på den senaste periodens ordningsproblem förs en dialog med den skola där ungdomarna går. Och efter sportlovet ska flera möten hållas.

– Vi har en dialog med polisen, socialtjänst och skolan och andra aktörer för att komma till rätta med problemen, säger Anna Wåglund.

2009 flyttades det tidigare biblioteket till sin nuvarande lokal. Ett grepp för att skapa en tillgängligare bibliotek. Men när biblioteket nu stänger för andra gången på grund av ordningsproblem är det dock fortfarande för tidigt att säga om ett lokalbyte är aktuellt.

– Det är för tidigt att säga men den lokalen är inte optimal. Vi ska se vad man kan göra i lokalen och personalens uppgifter och rutiner, säger Anna Wågström.

Det är ännu oklart hur länge lokalen ska vara stängd.