Leo fick lira med proffsen

7-årige Leo Marcus älskar att spela trombon. Och att få jamma med bastubaspelaren Lennart Nord från Sveriges Radios symfoniorkester är inte det sämsta.
7-årige Leo Marcus älskar att spela trombon. Och att få jamma med bastubaspelaren Lennart Nord från Sveriges Radios symfoniorkester är inte det sämsta.
Barnen från El Sistema var ivriga att ställa frågor till Radiosymfonikerna.
Barnen från El Sistema var ivriga att ställa frågor till Radiosymfonikerna.
Bredängs yngsta musiker hade fint besök förra veckan. Sveriges Radios symfoniorkester kom till Bredängsskolans aula för att spela svängiga låt­ar ihop med barnen i den världsberömda musik­skolan El Sistema.

När Leo Marcus spelar trombon tar han i med hela kroppen. Han tar stora, dansanta kliv och svänger lekfullt med överkroppen. Från hans och kompisarnas blå tromboner strömmar stadiga nybörjartoner ut i Bredängsskolans aula. Spelglädjen går inte att missa.

Och denna onsdagkväll har eleverna i musikskolan El Sistema minst sagt proffsigt ackompanjemang. Sex musiker från Sveriges Radios symfoniorkester är här och spelar tillsammans med purunga cellister, violinister, slagverkare och trombonister. Det blir både jazziga och souliga låtar, klassiska melodier och fantasifulla barn­visor, med föräldrar och syskon som entusiastisk publik.

– Jag har fått testa fiol, cello och trummor också men trombon är roligast för den gör så mörka ton­er, säger Leo Marcus när han och kompisarna spelat färdigt.

– Då borde du kanske spela bastuba, säger radiosymfonikern Lennart Nord uppmuntrande och låter Leo Marcus känna på hans stora, glänsande instrument.

Den världsberömda kör- och orkesterskolan El Sistema med rötter i Venezuela startade i Bredäng i slutet av augusti, med bas i Slättgårdsskolan. Drygt 200 barn mellan 5 och 7 år deltar, gratis. De yngsta har lektion en gång i veckan, 7-åringarna tre gånger. Dessutom träffas pedagoger, elever och föräldrar på onsdagkvällar, för att skapa gemenskap.

– Det speciella med El Sistema är att man utgår från gruppen, orkestern, även för nybörjare. Tanken är att de ska lära sig samspela redan från början, säger Johanna Linnaeus som är projektledare för El Sistema Stockholm.

Hon talar sig varm för den värdegrund El Sistema bygger på – att musiken är ett sätt att lära barnen demokratiska värderingar och stärka deras självkänsla. I Stockholm finns skolan, som finansieras av kommunen, i Bredäng och Husby men Johanna Linnaeus hoppas att fler områden tillkommer så att möten kan skapas mellan barn från olika slags miljöer.

Leo Marcus mamma Ann-Christin är mycket glad över El Sistema.

– Leo älskar El Sistema! Det är på fritids mellan klockan tre och fyra och han vill absolut inte gå hem innan. Det är jättekul att få uppleva det här, säger hon.

Fakta

Bredängsbarn till Berwaldhallen

José Antonio Abreu grundade El Sistema i Venezuela 1975, i ett garage. Finns i cirka 25 länder och har lyft tusentals barn ur fattigdom. Fick Polarpriset 2009.

I Sverige finns skolan i Malmö, Göteborg, Södertälje, Eskilstuna Umeå och Stockholm.

Den 18 maj 2014 spelar El Sistema-elever i Berwaldhallen med bland andra Sveriges Radios symfoniorkester.