Bredängsbo kan bli Årets eldsjäl

Bredängsbon Anders Petersson kan bli Årets eldsjäl 2016.
Anders Petersson lade ner ungefär 30 timmar i veckan på ideellt arbete, samtidigt som han jobbade som inköpare på H & M och sedan KF. Nu är han pensionär och fortfarande lika aktiv. "Det ideella arbetet har blivit min livsstil", säger han.
I över 40 år har Anders Petersson arbetat med barn och unga i Bredäng. Nu har han chans att bli Årets eldsjäl.

Få Bredängsbor är lika välkända som Anders Petersson. Ända sedan mitten av 1970-talet har han varit en lokal kraft. Det var då han blev ordförande för basketföreningen KFUM JKS. Det var han ända tills i våras, och han är fortfarande tränare.

– Jag började engagera mig genom mina barn. Sedan växte det. Jag är en sådan människa, en ”doer”. Och jag vill vara med och bidra till ett bättre samhälle, säger han.

Nu är 70-årige Anders Petersson finalist i den landsomfattande tävlingen Årets eldsjäl i kategorin kamratskap, utlyst av den ideella organisationen Folkspel.

Under hans år har KFUM JKS växt, och erbjuder nu även fäktning, fresbee, karate och parkour. Dessutom jobbar föreningen aktivt med demokratifrågor. Det har Anders Petersson arbetat med även i andra sammanhang. När det framkom hur få som röstade i Bredäng startade han till projektet ”127:s röster räknas”.

Han är också ordförande både i Bredängs utvecklingsråd, i nystartade Kfum Kulturföreningen Sätravik och i Zliproad Stockholm

– Det är en förening som arbetar för att barn och unga med funktionshinder ska kunna ta del av idrott och kultur, berättar han.

I Årets eldsjäl tävlar han mot en annan Bredängsbo. 27-årige Jonas Ström, ledare för scoutkåren Gustaf Vasa-Bredäng, är en av fyra finalister.

– Jag blir lika glad om han vinner. Vi är goda vänner! säger Anders Petersson.

Röstar gör man på aretseldsjal.se. Vinnaren koras på Eldsjälsgalan i mars 2017.