Bredängsbo rånad på 126 500 kr – med elpistol

Mannen var på väg hem från en pub i Vårberg när han rånades.
Mannen var på väg hem från en pub i Vårberg när han rånades.
En Bredängsbo rånades på 126 500 kronor i mitten av mars. Han var på väg hem från en pub i Vårberg när han överfölls och fick en elpistol tryckt mot låret.

I förhör har Bredängsbon berättat att två män han aldrig sett förut kom emot honom vid parkleken Idleken nära Storholmsbackarna. En av dem tog fram en elpistol och tryckte den mot hans lår så att benet skakade och värkte.

Sedan stal rånarna de pengar han bar på sig – 126 500 kronor avsedda för ett bilinköp. Av olika skäl ville han inte förvara pengarna hemma. I stället bar han dem innanför bältet och tror att någon på baren fått syn på dem och tipsat rånarna.

Rånarna flydde direkt efter attacken, men greps samma kväll. En polis med hund hittade dem på en parkeringsplats, gömda under en bil och en lastbil. Där fanns också elpistolen och pengarna.

Dömda till fängelse

Nu har de båda rånarna dömts. En 23-årig man från Bandhagen dömdes till 1 år och 3 månaders fängelse, både för rånet och brott han begått vid andra tillfällen (olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott). En 21-årig man från Älta dömdes till fängelse i 1 år och 2 månader för rån, olaga hot, vapenbrott och andra brott han också begått (narkotikabrott och skadegörelse).

23-åringen har i förhör berättat att han kommit till Vårberg för att driva in en spelskuld på 160 000 kronor från en bekant. Men bekanten hade inte pengarna. I stället hänvisade han till Bredängbon och sa att denne hade pengarna. Det var därför han följde efter Bredängsbon. Enligt hans version tappade Bredängsbon kontanterna på marken sedan de kommit i bråk. Då tog han dem och sprang.

Offret får ersättning

23-åringen hävdar att han inte känner 21-åringen med elpistol och vill inte svara på frågor om honom. 21-åringen själv har dock berättat att han tryckte elpistolen mot rånoffrets lår. Det gjorde han, enligt egen utsago, för att hjälpa 23-åringen under bråket. Han förnekar att han visste något om pengarna, men det tror inte Södertörns tingsrätt på.

Båda männen ska betala kränkningsersättning till Bredängsbon på 15 000 kronor. De har båda dömts flera gånger tidigare, för olika brott.