Bredängsbor samlar sig efter moskédådet

Stadsdelsnämndens ordförande Lorena Delgado (V) kom till mötet.
Stadsdelsnämndens ordförande Lorena Delgado (V) kom till mötet.
Flera hakkors och hatiska slagord sprejades i moskén i Bredäng.
Angriparna klottrade hakkors och hatiska slagord, och fyrade av smällare så att delar av moskén rökfylldes.
Efter angreppet mot moskén i Bredäng bjöd Maria Bister hem Bredängsborna för att prata om hur rasism kan motverkas. Nu har de bildat en liten grupp.

– Vi var en handfull personer som träffades hemma hos oss i söndags. En av dem var stadsdelsnämndens ordförande Lorena Delgado, som ju är mycket engagerad i arbete mot rasism och fördomar, säger Bredängsbon Maria Bister.

Nu ska gruppen kolla av vilka grupper och föreningar som redan finns i Bredäng och se hur man kan komplettera dem och kanske starta samarbeten.

– Vi ska se vad vi kan bidra med och om det finns hål vi kan fylla. Och vi ska kontakta moskéns företrädare förstås, säger Maria Bister.

Hon gick ut med sitt upprop i Facebookgruppen Bredäng baby efter angreppet mot moskén lördagsmorgonen den 26 november. Inspirationen kommer från Tillsammansskapet, som är en plattform för lokal organisering av grupper mot fördomar, rasism och splittring. Den antirasistiska Stiftelsen Expo startade Tillsammansskapet 2014, inspirerad av gräsrotsrörelser i USA och Storbritannien.