ANNONS

Bredängskille erövrade Kungsan – med poesi

Alexander Zadruzny levererar i Kungsträdgården. Foto: Privat
Alexander Zadruzny levererar i Kungsträdgården. Foto: Privat
Han har skrivit dikter i flera år men hade aldrig uppträtt. Efter vinsten i poesitävlingen på We are Stockholm i Kungsträdgården kommer han inte att kunna sluta.
– Jag kände eufori, säger 17-årige Alexander Zadruzny från Bredäng.
ANNONS

En eftermiddag för några veckor sen fick 17-årige Alexander Zadruzny från Bredäng frågan om han ville delta i en poesitävling i Kungsträdgården samma kväll. Hon som frågade hade sett honom läsa på ett läger några veckor tidigare –  första gången han läste sin poesi offentligt.

– Först blev jag lite osäker men sen tänkte jag: Jag gör det!

Gjorde succé med dikt om fördomar

Han ångrar sig inte idag. Tävlingen, på ungdomsfestivalen We are Stockholm, slutade med att Alexander Zadruzny knep både första pris – och publikens kärlek.

– Dikten jag läste kallar jag ”Den jag är”. Jag skrev den för två år sedan. Bakgrunden är de fördomar och det hat som finns mot förorterna och ungdomarna som lever där, berättar han.

Dikten börjar med raden  ”Hej, jag är en förortsunge och jag är kriminell …”

– Sen räknar jag upp alla fördomar en efter en. Men i slutet av dikten vänder jag på det och berättar att jag är stolt över den jag är, min identitet och kultur. Dikten slutar ”Hej, jag är en förortsunge och nej, det betyder inte att jag är kriminell.”

Ilskan är en drivkraft

Att få läsa den offentligt beskriver han som att lätta på ett inombords tryck.

– Det har funnits en ilska som legat konstant och bara byggts på. Det handlar om uttalanden man möter som kanske inte direkt är riktade mot mig men som ändå påverkar en.

ANNONS

Vill tävla i ”Ortens bästa poet”

Alexander Zadruzny läser natur på gymnasiet och är engagerad i arbetet med ”127:s röster räknas” som ska få fler i Skärholmens stadsdel att rösta. Nu vet han att poesin också måste få sin plats.

Alexander Zadruzny

– När man känner publikens uppskattning, det är en sån glädje. Man inser, det är det här jag vill göra. Jag har anmält mig till tävlingen Ortens bästa poet och jag hoppas jag kommer med.  Jag har skrivit en dikt om en kompis som föll offer för gatuvåldet. Den skulle jag väldigt gärna vilja framföra.

Se Alexander Zadruznys vinnande framträdande i Kungsträdgården på Mitt i Skärholmens Facebook-sida.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.