ANNONS

Bredängstorget förblir uppgrävt i sommar

Delar av Bredäng centrum är uppgrävt på grund av elarbeten.
Bredängstorget i maj 2017.
Byggstöket i Bredäng centrum drar ut på tiden. Tanken var att elarbetet skulle bli klart i juni, men det nya budet är att den gamla, underjordiska elstationen rivs först i augusti.
ANNONS

Arbetet med att byta ut den underjordiska nätstationen mot en ny, ovan jord, har pågått sedan i vintras. Syftet är att göra elnätet säkrare och strömavbrotten färre i området, och tanken var att man skulle vara klar till sommaren.

– Men det underlag vi tagit fram tillsammans med entreprenören stämde inte med verkligheten. Elkablar som ligger under torget visade sig vara i drift, tvärtemot vad vi trodde. Vi kan därför inte kapa dem. I stället blev vi tvungna att gå tillbaka till ritbordet och se över planeringen. Vi måste dessutom söka nya tillstånd för arbetet, säger Jonatan Björck, presschef vid Ellevio.

Planen var att den gamla, underjordiska elstationen skulle rivas i juni. Nu blir det först i augusti. För Bredängsborna får därmed leva med att delar av torget är uppgrävt och inhägnat under sommaren.

– Förutsättningarna för att utföra arbetet förändrades helt enkelt, säger Jonatan Björck.

Den nya elstationen som ska ligga ovan jord blir cirka 3×4 kvadratmeter stor.

Fakta

Cykelvägar grävs upp när elnätet förstärks

Ellevio har fler projekt på gång i området. I början på juni börjar man förstärka elnätet på sträckorna Bredäng–Liljeholmen och Örby-Liljeholmen.

Det är regionnätsledningarna som ska bytas ut längs sträckorna. Varje gammal kabel ersätts med flera nya för att öka kapaciteten. Samtidigt ska man också förstärka delar av det lokala elnätet i områdena. Dessutom passar Stokab på att lägga rör, för att kunna dra fibernät i dem vid senare tillfälle.

Gång- och cykelvägar kommer att grävas upp etappvis och trafiken ledas om på vissa sträckor.

Ellevio kommer inte att behöva bryta strömmen för att utföra arbetena.

Sträckan Örby-Liljeholmen ska vara klar i juli 2018. Sträckan Bredäng-Liljeholmen ska vara klar i oktober 2018. Då ska projektet också vara klart i sin helhet.

Källa: Ellevio