Brev åkte ballong – 200 mil till Tungelsta

Sexårige Samuel från Milton Keynes norr om London skickade i väg en ballong med ett brev. Det hittades förra helgen 200 mil därifrån – av Harri Suhonen i södra Tungelsta.

Harri Suhonen och hans fru plockade svamp söder om Tungelsta när de hittade ballongposten.

Den ska ha skickats från Milton Keynes norr om London och färdats 200 mil innan Harri hittade den. Avsändare var 6-årige Samuel från Swallowfield Lower School i Milton Keynes.

– Jag blev tagen. Att en person gjort detta i en tid av mejl och sociala nätverk, det känns fantastiskt, säger 48-årige Harri Suhonen som returnerade brevet med ett svar.

– I hans brev stod om ett skolarbete där de skulle ta reda på hur långt ballonger kunde färdas. Jag svarade att ballongen hamnat i Tungelsta och vilka jag och min fru var.

Fyndet i Haninge är det tredje ballongbrevet i sommar som SMHI känner till – i samtliga fall har de kommit från England.

”Ballongpojken” från Stoke-on-Trent blev en riksnyhet den 15 juni när hans ballongbrev hittades utanför Ludvika. Den 14 augusti hittades ett andra ballongbrev i östgötska skärgården från North Lincolnshire. Och nu har alltså ett tredje fynd gjorts i Haninge.

SMHI hade aldrig hört talas om ballongbrev innan 2014. Men enligt Hans Bengtsson på SMHI har det varit starka sydvästliga vindar från England i sommar.

– Ballongerna har säkert pyst lagom mycket och legat på några hundra meters höjd på vägen hit, säger han.

Harri Suhonen hittade efter upptäckten en nyhetsartikel om att en skola i just Milton Keynes släppt ut ballongbrev 2010.

– Men jag tror inte att brevet legat i skogen jättelänge. Då borde papperet vara fuktskadat, säger Harri.

Svenska ballongfederationen tycker att fyndet är intressant.

– Släpptes den 2010 så har den nog legat på någon plats en tid. Brevet har nog böljat över Holland, norra Tyskland, Skåne och Öland innan det damp ner i Haninge. Vi har haft bra vindhastigheter på mellan 50–100 kilometer i timmen sista tiden. Mellan södra England och Haninge kan det ta mellan ett dygn och en vecka för brevet att komma fram, säger Poa Ekeblad, instruktör på SBF.

När brevet skickades har inte Samuel skrivit.

Kanske sitter Samuel hemma och spelar tv-spel i väntan på svar. I brevet har han skrivit att han har två hundar, tre syskon, en mamma och en pappa och gillar att spela x-box 360.

– Det kändes som att hitta en flaskpost, säger Harri Suhonen.

Harri Suhonen med sitt sällsynta fynd.