Brevbäraren som tvingas bo i park

Bobby Karnal är brevbärare på dagen – men hemlös på natten. ”Några timmar efter att centrum stängt, när man sitter där ensam. Då grubblar man”, säger han.
Bobby Karnal är brevbärare på dagen – men hemlös på natten. ”Några timmar efter att centrum stängt, när man sitter där ensam. Då grubblar man”, säger han.
Sex år i bostadskön räcker inte för att Bobby Karnal ska få en lägenhet.

Han har sovit utomhus hela vintern – trots fast jobb som brevbärare sedan 14 år.

– Det här är inte värdigt, säger han.

Bobby Karnal, 49, kommer direkt från jobbet som brevbärare. Han har på sig en prydlig blå skjorta och är på glatt humör.

– Men några timmar efter att centrum stängt, när man sitter där ensam. Då grubblar man, ­säger han.

Bobby är hemlös. I går var han uppe hela natten ända tills jobbet började klockan sex. Och i stort sett hela vintern har han sovit i sovsäckar i parker runt om i Kista och Rinkeby.

Det började i höstas när han separerade och blev utan bostad. Eftersom han stått i bostadskö i sex år trodde han att något snart skulle dyka upp. Nu har han sökt ett 50-tal lägenheter och gått på ungefär tio visningar, men andra med bättre köplats har fått kontrakten.

– I början sökte jag i Kista, men nu söker jag i hela Stockholm, ­säger Bobby Karnal.

Under 2010 hade en majoritet av de som fick en lägenhet stått tre till sex år i bostadskön, enligt Stockholms stads bostadsförmedling. Under 2011 var samma siffror fyra till sju år. Även i områden längre från innerstan har kö­tiderna stigit på motsvarande sätt. I Järvaområdet får de flesta bostadssökande nu vänta fyra till sex år, de längsta väntetiderna någonsin. Men det kan ta mycket längre tid än så.

Efter en visning i Tensta hittade Bobby samma lägenhet han precis besökt utannonserad på Blocket. Där sökte den nyblivna inne­havaren en inneboende. Bobby hyrde rummet i en månad för ­ 3 500 kronor.

– Jag visste att den totala hyran var 3 800. Jag var helt chockad. Han bodde där nästan helt gratis.

Jonas Wiklund, avdelningschef för ekonomiskt bistånd i Spånga-Tensta, bekräftar att vissa utnyttjar bostadssituationen i Järva­området.

– Det värsta var en som hade fyra bostäder och hyrde ut tre av dem till totalt 20 personer, säger han.

Omkring hälften av de 1 170 som får försörjningsstöd i Spånga-Tensta saknar förstahandskontrakt. Orsaken är, enligt Jonas Wiklund, att området blivit en samlingspunkt dit många flyttar för att vara nära sina familjer. Och då ofta till osäkra andrahandskontrakt. I mars hade stadsdelen 141 personer boende på vandrarhem och hotellboende. Av dem var 90 barn.

– Egentligen borde ingen bo på vandrarhem eller hotell. Särskilt inte barn, säger Jonas Wiklund.

Just vandrarhem var det Bobby Karnal tipsades om när han vände sig till socialtjänsten. Men för 500 kronor per natt tar pengarna snabbt slut. Livet på gatan har förändrat honom. En ständig oro gör det svårt att sova när han väl hittar en lämplig plats. Men skammen över sin situation har han till viss del kommit över.

– Jag har jobbat här i 14 år. Hela Kista känner mig. Jag har en resväska med mig och i början ljög jag och sa att jag skulle resa bort. Efter tre fyra dagar var jag tvungen att berätta för folk.

Han beskriver hur han hamnat ­ i ett slags mellanläge. Han är inte tillräckligt fattig för att få hjälp med ett boende och har inga missbruksproblem. Samtidigt är han inte tillräckligt rik för att ha råd med en bostadsrätt. Men ge upp jobbet och börja dricka tänker han inte göra.

– Det går inte, inte med min bakgrund, jag är utbildad och har en doktorsexamen. Så vill jag inte leva.

Lokaltidningen Mitt i har sökt bostadsborgarrådet Joakim Larsson (M) utan resultat. Däremot gick regeringen nyligen ut med ett förslag för att förenkla andrahandsuthyrningen. Planen är att ägare av bostadsrätter dels ska få hyra ut utan godkännande av föreningen, dels få ta mer betalt, något som beräknas leda till att 20 000 bostadsrätter blir tillgängliga för uthyrning.

Fakta

Bostadskön

I bostadskön står just nu 378 337 personer, antalet växer varje år. 2004 bestod den av omkring 100 000 personer.

Av dem söker ungefär 20 procent, alltså cirka 20 000 personer, lägenhet aktivt.

Just nu finns det 70 lägenheter annonserade som man kan anmäla intresse för.

Källa: Stockholms stads bostadsförmedling