Min lokala hjälte

Breviksbadet kan rivas och byggas upp på nytt

Badet ska få ett ansiktslyft, frågan är bara hur.
Badet ska få ett ansiktslyft, frågan är bara hur.
Breviksbadet ska få en ansiktslyftning. Men frågan är bara hur den ska se ut.

Kultur- och fritidsnämnden tog i onsdags ett beslut om att tre alternativ ska utredas.

Som Lidingö Tidning och Mitt i Lidingö Tidning ett flertal gånger skrivit om behöver Breviksbadet fräschas upp. Badet är 40 år gammalt och därför har anläggningen stora renoveringsbehov. Cirkulationspumpen i maskinrummet och rören mellan reningsverket och bassängerna är originaldelar från när badet en gång öppnade.

I fjol läckte mellan 600 och 1 100 liter kemikalier ut från ett rör på Breviksbadet och rann ut i en närliggande dagvattenbrunn.

Därför ansågs det angeläget att en renovering skulle dra igång, men på grund av brist på pengar sköts projektet upp på obestämd framtid. I onsdags hade kultur- och fritidsnämnden ett nytt möte för att diskutera badets framtid.

Och enligt Torbjörn Bragderyd, anläggningschef på kultur- och fritidsförvaltningen, presenterades tre förslag.

– Det är tre alternativ som nu ska utredas. Det första innebär att renovera badet efter den färdiga projekteringen som tidigare har gjorts.

Det andra alternativet är att riva badet och byggnaderna och bygga lika stort som i dag.

Det tredje alternativet är att riva badet och bygga en anläggning som är större än i dag, säger han.

Torbjörn Bragderyd påpekar att han för närvarande inte kan säga hur stort det tredje alternativet skulle kunna bli. I majoritetens förslag inför nästa års budget finns en renovering av Breviksbadet med som en punkt. En siffra som nämnts är att en renovering skulle kosta mellan 40-45 miljoner kronor.

Vad skulle det kosta att bygga en helt ny anläggning?

– Det kan jag inte ge några siffror på just nu. Men det skulle kosta mer än att renovera Breviksbadet, säger Torbjörn Bragderyd.

De tre alternativen har nu getts till fastighetskontoret som med hjälp av kultur- och fritidsförvaltningen ska utreda vilket alternativ som är bäst. I februari nästa år ska kultur- och fritidsnämnden ta beslut om Breviksbadets framtid.

När en eventuell renovering eller nybyggnation kan ta sin början är dock ännu oklart.