Breviksbadet öppnar i veckan efter renovering

Breviksbadet har fått en ansiktslyftning inför årets säsong.
Breviksbadet har fått en ansiktslyftning inför årets säsong.
På torsdag öppnar Breviksbadet, i år med nya pumpar och uppfräschade omklädningsrum.

Några större förändringar blir det dock inte i väntan på beslut om det ska bli ett helt nytt badhus på ön.

Tanken var att Breviksbadet redan skulle ha öppnat under den gångna helgen. Men bytet av pumparna i maskinrummet drog ut på tiden och man hann inte klart.

– Vi ligger lite sent till, men till på torsdag ska det vara klart – om inget oförutsett händer, säger Christian Neidert som driver ­badet.

Förra sommaren var en rekordsommar och med den i färskt minne ser Christian Neidert fram emot att öppna för säsongen. Men om det ska bli lika många besökare i år återstår att se – allt hänger på vädret.

– Vi lockade mer folk från stan förra året och märker att intresset ökar utanför ön. Men hur man än gör går det inte att slåss mot en ­dålig sommar, säger han.

Inför badsäsongen har herrarnas omklädningsrum renoverats och nästa år är det damernas tur. Minigolfbanan har också fått sig ett ansiktslyft.

– Banorna byggdes från början för en äldre publik, men eftersom det mest är barn som spelar kändes det bättre att göra den barnvänlig så det blir lättare att få bollen in hålet, säger han.

Tidigare har kultur- och fritidsnämnden varit tveksam till att bekosta en renovering av Breviksbadet. Det beror bland annat på ett inomhusbad planeras i samband med omgörningen av centrum-Torsvik.

Varför har ni ändå valt att satsa på badet?

– Pumparna måste man byta ut för att säkerställa att badet ska fungera. Men det är en stor skillnad på att investera 2–3 miljoner och 40–50 miljoner, säger Hans Barje (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Innan någon större investering görs vill kultur- och fritidsnämnden invänta utredningen kring ett nytt badhus och vad det kan ligga. Den ska göras under hösten.

– Det är rimligt att vi inte investerar uppemot 50 miljoner i Breviksbadet innan vi vet hur vi ska hantera badfrågan på hela Lidingö. Ska vi ha en utredning måste man kunna diskutera förutsättningslöst, säger Hans Barje.

Fakta

50 000 besökte badet i fjol

Badet invigdes 1969.

Badet består av en utomhusbassäng med fyra 25 meter långa simbanor. Det finns även en barnanpassad del där vattnet inte är lika djupt.

Sommaren 2013 slogs nytt rekord med 50 000 besökare.

Det tidigare rekordet från 2002 var på 46 000 besökare.