ANNONS

Brevvännerna har hållit ihop i halvt sekel

brevvänner
Linda Godfrey och Kerstin Malmgren idag.
brevvän
Linda Godfrey har sparat lappen med Kerstin Malmgrens (då Näsholm) adress.
brevvänner
Bild tagen första gången Linda Godfrey var på besök i Sverige.
brevvänner
När Kerstin Malmgren skulle till USA var hon tvungen att ta med folkdräkten.
1967 fick två tonåringar för sig att det vore kul med en brevvän från ett annat land. Det var Tyresöbon Kerstin Malmgren och amerikanen Linda Godfrey. Ett halvt sekel senare är de fortfarande vänner.
ANNONS

Redan i tonåren började Linda Godfrey att intressera sig för sitt ursprung och hennes svenska rötter. Efter att hon skrivit en uppsats i skolan om Sverige, blev hon tipsad av en lärare att söka en brevvän i Sverige.

På andra sidan Atlanten noterade Kerstin Malmgren, som då hette Näsholm, en notis på en almanacka om en internationell brevvänsklubb. Hon gick med, och vips, landade ett papper med hennes adress på skolbänken framför Linda Godfrey i Iowa, USA.

”En speciell känsla”

– Det första brevet skickade jag till Kerstin i mars 1967, säger Linda Godfrey.

Efter att ha skrivit till varandra i över fem år så var det dags att träffas. Då åkte Linda till Sundsvall, där Kerstin bodde på den tiden.

– Jag kommer fortfarande ihåg när jag gick av tåget och såg den där kvinnan, säger Linda och pekar på Kerstin.

– Den där blicken och det där varma leendet.

Kerstin lägger till:

– Jag visste redan då att vi skulle vara vänner för alltid, det var en speciell känsla.

Sedan dess har de hälsat på varandra totalt 18 gånger genom åren. Kerstin beskriver Linda som den syster hon aldrig fick. Hon vill uppmana andra att göra som hon, och skaffa en brevvän från ett annat land.

ANNONS

– Om man studerar andra språk och får kontakt med människor från andra länder och kulturer, så lär man sig otroligt mycket och får uppleva saker som många andra aldrig gör. Det tycker jag att alla unga i Sverige ska göra, säger Kerstin.

Lika som bär

De båda gulklädda damerna pratar om varandra och sina möten med en enorm kärlek. Ju mer de berättar, desto fler likheter kommer också fram.

– Vi är båda väldigt envisa och vi tänker väldigt lika. Vi brukar välja samma färger på kläder och båda gillar trädgårdsarbete och att köra bil. Men ingen av oss tycker om kaffe, säger Kerstin.

De har till och med, ovetande om varandra, köpt samma serie dricksglas från en svensk glasfabrik.

– Kerstin är en svensk version av mig, och jag en amerikansk version av Kerstin, säger Linda.

Båda har även utvecklat en förkärlek till udda huvudbonader genom åren. Det har blivit en tradition när de möts på flygplatsen att man ska ha på sig en säregen hatt, så att de lätt ska kunna känna igen varandra.

brevvänner

Traditionsenliga hattar. När de möter upp varandra på flygplatsen tar de alltid på sig speciella hattar.

– Men den största överraskningen var när Linda mötte upp mig med en vit limousin. Det var när jag åkte över till hennes bröllop, säger Kerstin.

Vad det är som har gjort att de har hållit ihop alla dessa år, kan ingen av dem riktigt sätta ord på.

– Vi klickade direkt, det är en speciell känsla, helt enkelt. Jag kan inte förklara det, säger Linda Godfrey.

Hittade släktgården

Men hållit ihop, det har de. Visst har sättet de hörs på förändrats en del genom åren, så det är kanske fel att kalla dem för brevvänner idag. För de hörs mest per telefon, även om det kommer ett brev i lådan, då och då.

– Det har blivit så billigt att prata i telefon nu. Förr kunde vi bara prata med varandra någon gång per år. Det brukade vi göra kring jul. Nu pratar vi i timmar med varandra, säger Kerstin.

Hur gick det då för Lindas vilja att lära sig mer om sina svenska rötter? Jo, det fick hon chansen att utforska, genom vänskapen med Kerstin. När Linda hälsade på 1983, tillsammans med sina föräldrar, så hittade de familjens släktgård i Småland.

– Vi åkte till gården och kunde se hur de hade bott. Dessutom besökte vi gamla släktingars gravsten i närheten. Det var en väldigt stark upplevelse, framför allt för mina föräldrar, säger Linda.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.