ANNONS

Brinnande bilar har blivit vardag

Jan-Erik Sundlin tittar in i en av de bilar som eldhärjats i och runt Brandbergen under hösten. Denna bil eldskadades tillsammans med fyra andra bilar på grusparkeringen intill minigolfbanan förra helgen. Någon tände eld på en bil och branden spred sig. Dådet skedde bara någon timme efter att det gamla poliskontorets fasad eldhärjades och sten kastats mot polisen.
Jan-Erik Sundlin tittar in i en av de bilar som eldhärjats i och runt Brandbergen under hösten. Denna bil eldskadades tillsammans med fyra andra bilar på grusparkeringen intill minigolfbanan förra helgen. Någon tände eld på en bil och branden spred sig. Dådet skedde bara någon timme efter att det gamla poliskontorets fasad eldhärjades och sten kastats mot polisen.
Dervis "Dennis" Aksay från X-Cons Haninge är orolig över utvecklingen i Brandbergen. Bakom honom ligger det nedlagda poliskontoret som rökskadades förra helgen. "Jag tycker Brandbergen ligger riktigt illa till nu, i riskzonen", säger han.
Dervis "Dennis" Aksay från X-Cons Haninge är orolig över utvecklingen i Brandbergen. Bakom honom ligger det nedlagda poliskontoret som rökskadades förra helgen. "Jag tycker Brandbergen ligger riktigt illa till nu, i riskzonen", säger han.
Platsen har de senaste åren ansetts otrygg, bland annat har flera bilbränder ägt rum i området.
Uppemot 20 bilar har brunnit i Brandbergsområdet under hösten, inklusive branden inne i en bilfirmalokal där flera bilar drabbades. Samtliga fall har rubricerats som mordbränder.
Ungdomsgäng i riskzonen oroar Brandbergsborna. Nu uppmanas vuxna att gå ut, synas och prata med ungdomarna för att lugna stämningen.

– Det föds ett hat mot polisen, mot samhället och socialen hos ett gäng här, som inte är bra, säger "Dennis" Aksay från X-Cons Haninge.
ANNONS

Pensionären Jan-Erik Sundlin står och tittar in i en av de utbrända bilarna på grusparkeringen intill Brandbergens minigolfbana.

Det är några dagar sedan som en bil sattes i brand, och totalt fem bilar brandskadades. Ungdomar fanns i närheten av de brinnande bilarna, enligt polisen. Två vrak står kvar

– Frugan vaknade av den stora smällen. När vi tittade ut så såg vi lågorna, säger Jan-Erik som bor precis intill.

Denna syn har blivit vardag för honom sista tiden.

– Jag satt i bastun med gubbarna häromkvällen, vår känsla är att de som eldar bilar saknar något att göra. Det har blivit oroligare här.

Förutom att bilbränderna blivit vanligare har ungdomsgäng vid två tillfällen kastat sten mot polispatruller i november. Ungdomarna tros vara i 15-18-årsåldern.

Vid det senaste tillfället föranleddes stenkastningen av att en moped satts i brand intill det nu nedlagda poliskontoret. Branden fick fäste i ytterdörren och lokalerna rökskadades.

– Vi ser det som en attack mot poliskontoret. Vi har förstärkt vår närvaro härute på senare tid och det är klart att det finns personer som inte uppskattar det, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.

På grund av landets nya säkerhetsläge har polisen dock inte resurser att fortsätta vara ute i Brandbergen lika mycket, utan är nu beroende av goda krafter.

ANNONS

X-Cons Haninge, ex-kriminella som vill hjälpa unga i riskzonen, är några av dem.

– De som eldar bilar är samma som säljer eller tar narkotika. Och man kastar sten mot polisen för att visa andra, äldre kriminella i Brandbergen vad de är kapabla till. Man ger igen mot polisen för att någon kompis råkat ut för en razzia eller husrannsakan, säger Dervis ”Dennis” Aksay från X-Cons.

”Dennis” har träffar runt 50 ungdomar här på kvällarna när han nattvandrat.

– Minst tre av tio jag träffar ute på kvällarna är i riskzonen att bli kriminella eller hamna i missbruk. Det är allvarligt. Inom X-Cons har vi flera Brandbergsbor som känner dessa ungdomar, som vet hur man pratar med dem, förklara vad de kan göra i stället. Det handlar bara om att gå ut och göra det.

Inger Dahlberg, Haninges samordnare inom drogprevention och nattvandringar, menar att kommunen gör mycket för de unga, bland annat inom spontanidrott och fritidsaktiviteter.

– Men ungdomar vill också att vi vuxna ska komma ut och vara med dem, se dem, höra dem.

– Ett gäng som bitit sig fast i kriminalitet kanske kastar sten mot polisen, vilket så klart inte är ok. Men stenkastningen är också ett tecken på att vi stör i något vi missat. Det blir alltid lite värre innan det blir bättre.

Fakta

Minst tryggt i Jordbro

Trygghetsindex från 0-6

Jordbro 3,16

Brandbergen 3,03

Handen 2,38

Västerhaninge 2,03

Tungelsta 1,88

Sågen/Djurgårdsplan 1,59

Vendelsömalm 1,59

Kolartorp/Vega 1,44

Dalarö 1,41

Nivå 2,1-3,9 = problem som bör uppmärksammas

Nivå 0-2 = normalvärde eller bättre

Tycker du att Brandbergen blivit oroligare i höst?

Här är ingressen

Onsdag 25/11 klockan 11.28

Carina Tillgren, 67, Vendelsömalm (men handlar i Brandbergen centrum):

– Jag tycker snarare det är oroligt i hela världen just nu. Jag är mest i Brandbergen när jag ska handla på dagarna, och då märker jag inte av att det ska ha blivit oroligare. Jag har mer hört att det är oroligt i Sågen.
Suzanne Nilsson, 50, Brandbergen:

– Ja, det är något som ökat stadigt sista åren. Vi stod just och pratade om det. Brandbergen var mer trivsamt förr. I dag har vi bilbränder, killar som kör runt inne i området på bilar och mc på kvällarna och narkotikan som ingen gör något åt. Jag är dagmatte och det finns hundägare är som inte längre vågar gå ut och rasta hunden sent på kvällen. Det behövs både fler poliser och nattvandrare direkt.
Benjamin Rhawi, 69, skomakare som arbetat inne i Brandbergen centrum i nästan 30 år:

– Jag är aldrig ute här på kvällarna, så jag vet inte. Jag är här på dagarna och då märker man inget stök. Några dörrar har vandaliserats här i centrum på senare tid och ibland när man kommit till jobbet sista tiden så har man stött på polisen. Men jag vet inte om det blivit oroligare.
Agnieszka Filosek, 35, arbetar inne i en mobilbutik inne i Brandbergen centrum:

– Ja, tyvärr har sista året varit riktigt oroligt. Jag tror man måste få hit mer väktare som patrullerar längre tider på dagarna, så man kan lugna och hålla koll på de ungdomsgäng som härjar.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.