200 övade sjöräddning från brinnande båt vid Fjäderholmarna

sjöräddningsvning
Djurgårdsfärjan kommer till undsättning.
Alla passagerare fick gå i livflottar – men fyra hamnade i vattnet när rederierna iscensatte brand på Waxholmsbåt.

En Waxholmsbåt som brinner med 200 passagerare ombord, och fyra personer som hamnat i vattnet.

Det var vad som utspelade sig strax norr om Fjäderholmarna på onsdagsförmiddagen.

Och alla blev räddade.

Fick gå i livflottar

Pådraget, med polisbåtar, ambulanser och helikoptrar var en sjöräddningsövning som ett antal rederier anordnat, bland andra Skärgårdsbolaget och Strömma turism, samt myndigheter som Kustbevakningen och Sjöfartsverket.

– Det var fascinerande att se, de iscensatte en motorbrand med rökmaskin och de 200 figuranterna fick åka rutchkana ner i livflottarna, berättar Elin Lindström, presskommunikatör vid trafikförvaltningen.

Sjövägens pendelbåt ”Hättan” och en Djurgårdsfärja kom till undsättning och tog ombord passagerarna ur flottarna. De fyra som hamnat i vattnet fick vinschas upp med helikopter.

Stor övning

Region Stockholm (landstinget) som via Waxholmsbolaget anlitar olika rederier som kör skärgårdstrafiken har avtalat att ställa upp med utbildningsdagar. Den här gången med Waxholmsfartyget Dalarö, samt personal som agerade figuranter.

– Alla som var med fick kompetensutveckling vad gäller säkerhet. Det här är en av de största övningarna i närtid, säger Elin LIndström.

Fakta

Sjöräddare får ge syrgas

Sjöräddningssällskapet är en frivilligorganisation med 2 300 sjöräddare fördelade på 71 stationer landet runt som är beredda att rycka ut alla tider på dygnet.

Nu ska 333 av dem utbildas i att ge syrgas till akut sjuka eller skadade personer till sjöss eller på öar i länet.

Sjöräddningen är ofta de som är först på plats vid larm, och att kunna ge syrgas direkt vid till exempel drunkningstillbud kan rädda liv.

Syrgasutbildningen är ett samarbete mellan Sjöräddningssällskapet, Ambulanssjukvården i Storstockholm AB och region Stockholm.

Stockholms sjöräddningssällskap har 75 frivilliga sjöräddare. Stationen har två hemmahamnar för båtarna, en vid Österskär och en vid Hammarbyslussen.

Källa: Region Stockholm