Hon brinner för att bära barn

yvonne
Yvonne Duran började tillverka egna sjalar när hon inte hittade det hon sökte i butikerna.
Yvonne Duran driver butik för bärdon i Älvsjö – nu laddar hon för stor bärmässa i helgen.

Yvonne Duran började tänka på att starta ett eget bärsjalsföretag när hon fick sitt andra barn 2006.

– Hon hade ett extremt stort närhetsbehov. Jag gick alltid och bar på henne och sköt barnvagnen framför.

Då fanns det inte så många bärsjalar på den svenska marknaden, men det dröjde till 2014, när Yvonne Duran fick sitt tredje barn innan hon gjorde verklighet av drömmen. Då skapade hon sjalföretaget Sjala och sedan januari i år har hon även en butik för bärdon i Älvsjö.

Intresset för bärandet har exploderat

För nu vill allt fler föräldrar bära sina barn ergonomiskt, berättar Yvonne Duran.

– Det märks ganska tydligt att det har exploderat. I Sverige har vi ju Babybjörn, så vi har ju burit länge. Men bärsjalar har blivit mer och mer uppmärksammat.

Alla föräldrar bär sina barn, för att trösta, få närhet eller för att det är praktiskt, säger Yvonne Duran. Att använda bärsjal är bra av flera skäl, enligt henne.

– Föräldern får händerna fria så att man kan leka med det andra barnet, laga mat, hänga tvätt eller vad man nu vill göra. Det främjar anknytningen och barnet tränar sina muskler när det parerar förälderns rörelser. För den förälder som inte ammar kan det vara en bra idé att bära, för att få mycket närhet med barnet.

Utställare från hela Europa

På lördag ska hon, tillsammans med andra bärsjalsentusiaster, ha en mässa om just bärande och bärdon på Münchenbryggeriet i Stockholm.

– Det finns ganska många mässor i Europa och jag vill ha en stor mässa i Sverige. Vi är några som utbildat oss inom bärande som gått ihop. Vi har jobbat snart ett år.

På mässan finns föreläsningar och kurser både för vana bärare och nybörjare. Och såklart riktigt många bärsjalar och bärselar att känna och klämma på.

– Det kommer utställare från hela Europa.