Bris ordnar stödlinje åt barns idrottsledare

Barn som spelar ishockey.
Barn som spelar ishockey.
Bris startar i dag en stödlinje för idrottsledare. Ledare som är oroliga för barn kan varje vardag ringa och få stöd av kuratorer.

Stödlinjen är ett samarbete mellan Bris och Riksidrottsförbundet. Enligt Riksidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Bergh är den  en av flera insatser som idrotten arbetar med i nuläget.

Som Lokaltidningen Mitt i har tidigare berättat tidigare vill Riksidrottsförbundet även vässa sina riktlinjer för att fler klubbar ska kolla om deras ledare har dömts för sexbrott.  

– Tillsammans kommer samtliga delar att stärka idrottsrörelsen och bidra till en bättre och tryggare idrott för barn och unga. Jag hoppas att idrottsledare som vill ha stöd kring svåra frågor eller känner oro verkligen använder linjen och den kompetens som Bris har, säger Stefan Bergh i ett uttalande.

Stöttar de som möter barn med trauma

Ett särskilt fokus ligger på att hjälpa vuxna som möter nyanlända barn. Kuratorerna har särskild kompetens att stötta ledare ”som möter barn med trauma eller erfarenhet av flykt”.

– Till stödlinjen kan idrottsledare, tränare, ungdomsledare och andra som är engagerade inom idrotten ringa för att prata om oro kring ett barn. Syftet är att den som ringer ska få stöd, vägledning och information om hur hen kan bidra till att förändra barnets situation till det bättre, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog i ett uttalande.

Fakta

Samarbete mellan Bris, Riksidrottsförbundet och Arvsfonden

Stödlinjen för idrottsledare har nummer 077-44 000 42 är öppen vardagar klockan 09.00–12.00. Det är Bris kuratorer som svarar.

Satsningen är en del av projektet ”Nyanlända barn, idrott och inkludering”, finansierat av Arvsfonden, Bris och Riksidrottsförbundet.

Källa: Bris och Riksidrottsförbundet