Brisket & Friends är stans bästa budgetkrog

Ludvig Åström och Niklas Elshazly driver Brisket & Friends.
Ludvig Åström och Niklas Elshazly driver Brisket & Friends.
I en gammal biltvätt i Årsta industriområde finns stans bästa budgetkrog. I måndags vann de DN: gulddrake.
– Det känns fantastiskt. Chockerande, skulle jag bäst uttrycka det, säger krögaren Ludvig Åström.

Mitt i i söderort besökte poupulära Brisket & friends på Upplagsvägen i Årsta industriområde för ett år sedan. De hade nyligen fått pris för att servera Sveriges bästa street food och redan då ringlade kön lång på helgen. Den lär inte bli kortare nu.

I måndags vann de DN:s gulddrake i kategorin budgetkrog.

– Det känns fantastiskt. Chockerande skulle jag bäst uttrycka det. Det kom väldigt oväntat, vi trodde inte att vi skulle komma ifråga för ett sådant pris. Dels för att vi ligger där vi ligger i ett industriområde, dels för att vi bara har lunchöppet. Det är ju i konkurrens med alla restauranger inne i stan. Vi har inte haft en tanke på att det skulle kunna hända, det är en enorm ära, säger Ludvig Åström, som driver krogen tillsammans med Niklas Elshazly.

Inne i den gamla biltvätten röks det kött om nätterna – precis som i Texas. Efter 16 timmar i rökskåpet är det klart när Niklas Elshazly och Ludvig Åström kommer på morgonen. Köttet serveras på papper med en skiva bröd, pickles och tillbehör. Det är brisket (oxbringa), fläsksida och ribs. Gästerna väljer tillbehör som macaroni and cheese, potatissallad eller salsa. As simple as that. Den som vill ha hamburgare och pommes frites göre sig icke besvär.

”Kommer aldrig att flytta från Årsta”

”Bakom den ruffiga ytan serveras genuin och smakrik lunch och brunch av ett slag vi verkligen inte är bortskämda med. De smaskiga, smältande möra köttstycken vi äter här motiverar väl den extra restid som krävs för att ta sig ut till ”dieseldalen”.” står det i motiveringen.

Hur firade ni?

– Det var ju en väldigt stor grej att bara bli nominerad så vi hade stängt i måndags. Vi tog ut hela personalen på femkamp på dagen, sedan var det galan och efter det gick vi ut och åt och njöt av segern på stan. hela personalen och alla inblandade var med.

Ni hade ju kö redan tidigare på helgen, vad kommer hända nu?

– Det vet vi inte, säger Ludvig Åström och skrattar. Det återstår att se. Vi får se hur det går nu på lördag. Vi måste bygga ut på något sätt.

Är det här lite jobbigt också?

– Ja, det är det. Men det är ett angenämt problem. Vi vet inte riktigt hur vi ska hantera det, men vi vill ju så klart ta hand om alla som kommer till oss.

Redan efter nomineringen kom det dubbelt så mycket folk. De räknar med en anstormning på lördag och kommer att laga så mycket mat som är möjligt i köket och stärka upp personalstyrkan så mycket det går.

Vi tittar på möjligheten att öppna på ett ställe till. Men vi kommer aldrig att flytta från Årsta.

Ludvig Åström.

Men på sikt tittar de på andra lösningar.

– Vi har inte kapacitet att göra hur mycket mat som helst i köket. Vi tittar på möjligheten att öppna på ett ställe till. Men vi kommer aldrig att flytta från Årsta.