ANNONS

Stor brist på familjehem i kommunen

barnrum
Inga lediga jour-eller familjehem finns just nu i kommunen.
Fem barn och unga behöver just nu bo i andra kommuner då familjehemmen i Upplands Bro inte räcker till.
– Det är ett fortsatt tufft läge. Vi har just nu inga lediga platser i varken jour- eller familjehem, säger Emma Ling, enhetschef för barn och unga på kommunen.
ANNONS

Den 21 december gick kommunen ut med en uppmaning till fler familjer att öppna sina hem för barn och unga som tillfälligt eller mer permanent behöver bo någon annanstans än med sina föräldrar.

Men att få tag i fler familjehem är inte enkelt och just nu har fem barn och unga behövt flytta till andra kommuner då familjehemmen i Upplands Bro inte räcker till.

Vi har just nu inga lediga platser i varken jour- eller familjehem

Emma Ling

– Det är ett fortsatt tufft läge. Vi har just nu inga lediga platser i varken jour- eller familjehem. Helst vill vi ha barnen kvar så nära sina familjer, skola och fritidsaktiviteter som möjligt. Då är det också lättare att jobba med umgänge och att jobba hem barnen igen, säger Emma Ling, enhetschef för barn och unga på kommunen.

Svårt att hitta nya hem

Kommunen söker nu både de som har erfarenhet från att vara familjehem till barn och unga med svårare problematik och de som är helt nya inom området.

– Det är viktigt att hitta nya familjehem. Just nu är det fem barn som vi letar aktivt åt, men imorgon kan det  vara 2-3 till, säger Emma Ling.

Varför är det så svårt att hitta familjehem?

– Det är ett stort steg som familj att öppna sitt hem och bjuda in ett barn att dela ens vardag. Det i kombination med en oro för att barnet kanske bara stannar en kort period och en oro över hur ens egna barn ska påverkas av ett barn som kan ha problem, säger Emma Ling.

Oro över hur ens egna barn ska påverkas av ett barn som kan ha problem

ANNONS

Emma Ling

Då och då går kommunen ut och uppmanar fler familjer att öppna sina hem.

– Väldigt många nappade under den stora flyktingströmmen 2015/2016, vilket dränerade marknaden lite. Och vissa är även fortfarande kvar i uppdrag som de fick då. Vi ser nu att behovet ökar, därför går vi ut med den här uppmaningen, säger Emma Ling.

Fakta

Att vara familjehem

Uppdraget är ett samarbete mellan familjehemmet, socialtjänsten och barnets föräldrar. Samtliga familjehem erbjuds utbildning, stöd och handledning. Ekonomisk ersättning ut går enligt Sveriges kommuner och landstings (SKLs) riktlinjer.

Alla familjehem ges möjlighet att delta i utbildningar och nätverk. Alla har också handledning, det vill säga ett extra stöd i hur olika situationer kan hanteras och lösas.

Varje familjehem har även en utsedd familjehemssekreterare som är familjehemmets kontakt och stöd kring barnet.

Familjehemmen ges också möjlighet att träffa varandra och utbyta erfarenheter.

Källa: Upplands Bro kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.