Brist på information får föräldrar att rasa

Det blir inget beslut om Sofiebergs-skolans framtid i februari.

– Det är fortfarande för många frågor som måste besvaras, säger Ann-Christin Svensson (M).

Lokaltidningen Mitt i Tyresö har tidigare berättat om förslaget att göra Sofiebergsskolan till en renodlad F-3-skola och skrota mellanstadiet.

Föräldrar med barn på skolan reagerade på idén med bestörtning – särskilt som hela omdaningen var nära att klubbas i början av december utan att föräldrarna informerats.

Först sedan barn- och utbildningsnämndens ordförande, Ann-Christin Svensson (M), bombarderats med mejl och telefonsamtal sköts beslutet upp till sammanträdet den 12 februari.

Syftet var att först förankra förslaget hos föräldrarna. Men nu, sex veckor senare, är många föräldrar fortfarande upprörda och skolans föräldraråd har fått in över hundra synpunkter.

– Vi har fortfarande inte fått information om vart våra barn ska ta vägen, säger föräldern Thomas Bennet.

Enligt förslaget ska de som nu går i femman börja på Kumla skola till hösten, men hur det blir läsåret 2015/16 då avvecklingen ska ske, är oklart. Björn Åkerblom, rektor på Kumla skola, säger att han inte kan garantera att Sofiebergsbarnen får plats i Kumla skola.

Förslaget att skrota Sofiebergsskolans mellanstadium hänger tätt ihop med att Engelska skolan ska etablera sig i Bollmora.

I förra veckan låg friskolekoncernen i förhandlingar om hyran med fastighetsbolaget Kungsleden, som äger lokalerna där C3L tidigare låg. Förhoppningen är att öppna en skola för barn från fyran till sjuan till att börja med.

Ordförande i barn- och utbildningsnämnden, Ann-Christin Svensson (M) håller med om att kommunikationen med föräldrarna varit bedrövlig.

– Den har skötts fruktansvärt dåligt, säger hon.

I slutet av förra veckan meddelade hon att beslutet att göra Sofiebergsskolan till en renodlad lågstadieskola ska stoppas till vidare.

– Jag personligen tror att Engelska skolan kommer att bli jättepopulär, men vi får vänta med ett beslut tills vi vet mer, säger Ann-Christin Svensson.

Fakta

Så ser kommunledningens förslag ut:

Läsåret 2014/15: Sofiebergsskoleelever som börjar i sexan efter sommaren börjar i Kumla skola. De som börjar i fyran och femman får gå kvar.

Läsåret 2015/16: Inga fyror och femmor ska gå kvar i Sofiebergsskolan. Enligt ett besked i slutet av förra veckan är ambitionen att alla elever ska kunna gå i Kumla skola – även om förändringar behöver göras.