Bristen på jobb slår mot de svaga

Hassan Jawdat i Alby pluggar upp sina betyg på Botkyrka folkhögskola för att kunna hävda sig. ”Det är svårt att fixa jobb. Vi lever 2012, alla har utbildning”, säger han.
Hassan Jawdat i Alby pluggar upp sina betyg på Botkyrka folkhögskola för att kunna hävda sig. ”Det är svårt att fixa jobb. Vi lever 2012, alla har utbildning”, säger han.
Många Botkyrkabor ­behöver socialbidrag allt längre tid – mycket på grund av en tuff arbetsmarknad.

– Det är inte lätt, men man måste hitta på ­något, säger Albybon Hassan Jawdat, 22.

De i Botkyrka som står längst ifrån arbetsmarknaden får allt svårare att skaffa jobb. De som får socialbidrag får det under en allt längre period. Orsaken är framför allt lågkonjunkturen och hårdare konkurrens om jobben, enligt socialförvaltningen.

Hassan Jawdat kom ensam till Sverige 2006 och har bestämt sig för att skaffa sig en bra framtid. Nu pluggar han på Botkyrka folkhögskola. Drömmen är att i framtiden jobba med bilar, som fordonsingenjör.

– Det är svårt att fixa jobb. Man måste ha kontakter. Folk reagerar på mitt namn. Jag har själv sökt jobb i butiker och fått nej, bara för att se någon blond person sitta i kassan några dagar senare.

Tiden efter att han kom till Sverige var tuff, han bodde i lägenheter där folk knarkade och stal (”de baxade till och med min mat”). Numera bor han i en egen lägenhet i Alby.

Det är svårt att få ihop det ekonomiskt, berättar Hassan. Han jobbar deltid i kassan i matbutiker vid sidan av, för att slippa ta studielån. Svartjobb kan han få, men det vill han inte.

– Vi lever 2012, alla har utbildning. Jag pluggar nu för att det ska bli bättre sedan.

Mellan 2010 och 2011 ökade den genomsnittliga biståndstiden med 11 procent och enligt prognoserna för i år fortsätter tiden att öka, till 6,37 månader. Antalet hushåll med socialbidrag i mer än 10 månader har ökat till 655 det senaste året.

För familjer som levt länge på socialbidrag kan en plötslig utgift få ödesdigra konsekvenser. Någon buffert finns ofta inte, berättar Carolina Nilsson, diakon i Svenska kyrkan.

– Det kan handla om medicin eller tandvård, men också om något så enkelt som nya lakan. Så här års är vinterkläder till barnen en stor stress.

Till henne kommer mest föräldrar, unga med barn och papperslösa flyktingar. Ofta människor som aldrig går till kyrkan annars.

– De allra flesta kämpar, men här finns en året-runt-nöd, säger hon.

Socialförvaltningens bistånd beräknas gå back 8,9 miljoner i år jämfört med budget och i delårsrapporten ser man ser ingen direkt ljusning framöver. ”Vi räknar inte med någon större förbättring förrän även de långvarigt biståndsberoende hushållen börjar komma ut i jobb” står det.