ANNONS

Chefen om bristen på skyddsutrustning: ”Vi är inget sjukhus”

Skyddsutrustning coronavirus Anne Lundkvist social- och omsorgschef Värmdö kommun
Social- och omsorgschef Anne Lundkvist betonar att hon inte känner till någon coronasmitta bland människorna som Värmdös hemtjänst hjälper.
Värmdös hemtjänstpersonal saknar skyddsutrustning för att möta cornasmittade människor.
Kommunen håller nu ”på att tillverka egen skyddsutrustning om vi inte kan få tillgång till den genom inköp”, skriver social- och omsorgschefen Anne Lundkvist.
ANNONS

Värmdös hemtjänstpersonal saknar skyddsutrustning för att möta patienter smittade av cornaviruset. Det kunde Mitt i berätta i går.

”Vi är inget sjukhus”

Social- och omsorgschefen Anne Lundkvist betonar att kommunen inte känner till något fall av coronavirus bland människorna som får hemtjänst.

Anne Lundkvist, social- och omsorgschef i Värmdö kommun.

Anne Lundkvist, social- och omsorgschef i Värmdö kommun. Foto: Lars Åke Holst.

”Väldigt viktigt i det här sammanhanget är att se att detta inte har hänt ännu! I vanliga fall har vi ju inte skyddsutrustning när vi går hem till folk. Vi är inget sjukhus utan arbetar i våra kommuninvånares hem”, skriver hon i ett mejl.

”När den dagen kommer har vi skyddsutrustning”

Enligt henne håller kommunen på att förbereda sig för en situation där hemtjänstpersonalen måste möta personer som kan bära på coronaviruset.

”Vi (kommunen) har skaffat oss skyddsutrustning och håller på att tillverka egen skyddsutrustning om vi inte kan få tillgång till den genom inköp. Så när den dagen kommer att vi har smitta bland hemtjänstkunderna så har verksamheterna skyddsutrustning.”

Svarar inte på om någon smittats på Gustavsgården

Gustavsgården och Djuröhemmet stängdes i mitten av mars för besökare. Anne Lundkvist vill inte svara på om de särskilda boendena har drabbats av något fall av coronavirus. Hon hänvisar till patientsekretess.

”Vi kan inte lämna uppgifter om smittade.”

ANNONS

Gustavsgården i Gustavsberg Värmdö kommun.

Många anställda på Gustavsgården och Djuröhemmet är sjukskrivna. Foto: Johan Kristensen

Många sjukskrivningar

Men hon medger att vårdsituationen är ansträngd.

”Vårdsituationen är ansträngd på grund av många sjukskrivningar och därmed brist på personal. Den befintliga personalen gör dock ett fantastiskt jobb för att upprätthålla god vård och omsorg.”

Vilken beredskap har ni att hantera en anstormning av coronafall?

”Beredskapen inför det som eventuellt kommer växer dag för dag. Vi håller på att introducera personal från andra verksamheter till vården och omsorgen, vi planerar tillsammans med övriga kommuner och Regionen hur vi ska samverka och dela med oss av resurserna där det behövs, vi gör beredskapsplaneringar inför helgerna, lär oss nya saker, tillverkar skyddsutrustning, rekryterar ny personal och så vidare. Vi har väldigt väl fungerande kommunikation i kommunen som uppdateras dagligen så att personalen hela tiden får färsk information om nya beslut och direktiv. Vård- och omsorgskontoret står inte ensam inför kommande anstormning, hela kommunen planerar tillsammans och är beredda att stödja verksamheterna”, skriver Anne Lundkvist.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.