ANNONS

Gun-Britt har fått tre cyklar stulna – på två år

Gun-Britt Sundström har blivit av med tre cyklar på två år
Gun-Britt Sundström cyklar gärna och ofta. Cykeln på bilden är inte samma som den som stals i artikeln.
Rekordmånga cyklar stjäls just nu på Södermalm.
En av dem som drabbats är författaren Gun-Britt Sundström, som fick sin hoj stulen i Högalid.
– Jag orkar inte bli ledsen längre, säger hon.
ANNONS

Lördagen den 10 augusti parkerade Gun-Britt Sundström, 74, sin cykel på sin särbos innergård på Lundagatan, fastlåst med ett kabellås i cykelstället. När hon kom ut nästa morgon var den borta. Det var den tredje cykeln som stulits för Gun-Britt under de senaste två åren.

– Jag är inte förvånad längre. Och jag orkar inte bli ledsen längre, säger hon.

Cykeln hade hon köpt begagnad för 700 kronor. Hjulen var lite omaka.

– Det är lite gåtfullt varför sådana cyklar blir snodda. Även om den var av ett bra märke, Sjösala. Jag har inte trott att någon av mina cyklar var stöldbegärliga.

Rekordmånga stölder

I år har det stulits rekordmånga cyklar på Södermalm, det har inte snotts fler sedan polisen började föra statistik år 2002. Under de sex första månaderna har 990 hojar anmälts stulna i stadsdelen. Det kan jämföras med samma period i fjol då det stals 729. För tio år sedan anmäldes nära hälften så många cykelstölder som nu.

Vilka tjuvarna är vet polisen inte riktigt. Få cykelstölder klaras upp. Men polisen har en teori varför det är många stölder i stadsdelen.

– Dels finns det mycket cyklar på Södermalm, dels finns det många aktiviteter som drar till sig människor i missbruk eller som lever på att vara kriminella, säger Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm.

Kommunpolis Anders Lindberg på södermalm.

Kommunpolis Anders Lindberg på Södermalm. Foto: Pekka Pääkkö

En bidragande orsak kan också vara att det nuförtiden finns många dyra cyklar ute på marknaden.

ANNONS

– Vi har hittat stulna cyklar som är värda 70 000. Man kan få mer pengar genom att sno en cykel än att göra ett inbrott, säger Anders Lindberg.

Polisen hittade Gun-Britts cykel

Gun-Britt Sundström är kanske mest känd för att ha skrivit relationsromanen ”Maken”, där huvudpersonerna ofta cyklar. Hon beskriver sig själv som ”väldigt cykelberoende”, men hon behöver inte köpa en ny hoj. Polisen hittade en av hennes tidigare stulna cyklar slängd i skogen.

– Jag skulle inte vilja köpa en helt ny cykel, på grund av stöldrisken. Det känns väldigt trist att man inte kan lita på att cykeln kommer att stå kvar. Jag undrar vilket lås som ska till.

Enligt polisen så spelar det egentligen inte så stor roll vilket lås man har, om tjuven får tillräckligt mycket tid att bryta upp det.

– Att ställa en dyr cykel på gatan på Södermalm under nattetid är inte att rekommendera, säger Anders Lindberg.

Fakta

Polisens tre tips för att skydda dig mot cykelstölder

  1. Lås in cykeln inomhus på natten. Det räcker inte att bara låsa fast den med bygellås i något på tomten.
  2. Märk cykeln. Du kan på en cykel med metallram rista in en märkning, men inte på en cykel med kolfiberram. DNA-märkning är dessutom svårt för tjuvarna att ta bort och den är spårbar för polisen över hela världen. Mikropunkter som ger en unik kod är också ett sätt att märka stöldbegärliga prylar.
  3. Tänk på att spara kvittot och skriva upp ramnumret, som är unikt för din cykel. Ramnumret är instansat i cykelramen. Det ger dig bättre chans att få tillbaka cykeln ifall polisen hittar den.
Källa: Polisen