Britta fast hemma när hissen är trasig

Britta Warrén är glad över att hon har en väl tilltagen frys så att hon har mat nog om hissen i huset skulle krångla.
Britta Warrén är glad över att hon har en väl tilltagen frys så att hon har mat nog om hissen i huset skulle krångla.
Britta Warrén har många gånger tvingats stanna hemma då hissen i huset krånglar. Problemet har pågått i flera år.

– Det är med hissar som med järnvägar, ägaren använder dem tills de tar slut, säger ­besiktningsingenjören Leif Ståhl.

Sedan flera år är Britta Warrén beroende av rullstol. Hon har bott på tredje våningen i elvavåningshuset på Tulegatan i tolv år och säger att hon trivs bra. Enda orosmolnet är att en av husets två hissar, den stora hissen där hennes rullstol får plats, ständigt går sönder och blir stående.Då kommer hon inte ut över­huvudtaget.

– Man känner sig instängd, säger Britta när hon bjuder på kaffe och morotskaka hemma i köket.

Ett av många problem med den krånglande hissen är att hon å ena sidan kan komma ner med hissen, men om den går sönder när hon är ute kommer hon inte upp till lägen­heten igen. Då får hon ringa en granne och be henne hjälpa henne att åka upp med den lilla hissen. Rullstolen får då stå kvar nere i porten.

Hissen står stilla flera gånger i månaden. Britta säger att hon räknat ut att hon de senaste åren varit tvungen att ofrivilligt stanna hemma i sammanlagt en månads tid.

– Det är inte klokt att det ska vara så. Jag har både ringt och skrivit till fastighetsägaren Wallenstam. Hissen kan fungera en dag, sedan är den trasig igen. Jag är besviken och ledsen.

Leif Ståhl, ingenjör vid besiktningsföretaget Inspecta – som genomför runt 25 000 inspketioner i länet varje år – säger att det är med hissar som med järnvägar; ägaren använder dem tills de tar slut. I Stockholmsområdet finns enligt företaget hissar som hängt med sedan de introducerades i bostadshus för hundra år ­sedan. Delar byts ut efterhand som hissarna går sönder.

Ett stort problem är att fastighetsägare sällan räknar in kostnaden för ett hissbyte, enligt Leif Ståhl. Något som leder till att många väntar in i det längsta med att byta ut hissarna.

Elisabeth Vansvik, kommunikationsdirektör vid Wallenstam, ­bekräftar att hissen i elvavånings­huset ofta krånglar.

– Det har tekniska orsaker. Den här hissen är av äldre modell och i samband med att fastigheterna renoveras kommer hissarna att bytas ut. Vi beklagar att det inte fungerar som det ska.

Att ge hyresgästerna i elvavåningshuset ekonomisk kompensation är inte aktuellt, enligt Elisabeth Vansvik.

– Det är inte så troligt eftersom en av de två hissarna har fungerat. Men har man anspråk får man höra av sig till oss.

Hissen kan fungera en dag, sedan är den trasig igen.britta warrén

Fakta

Väntar länge innan hissar byts ut

Orsaken till många hisshaverier i äldre hissar är att mekaniska ­reservdelar, de delar som ofta nöts ut och orsakar haverier, är svåra att få tag i.

Det bidrar till att ålderstigna hissar repareras tillfälligt, men återkommande kan gå sönder.

När ålderstigna hissar väl börjar gå sönder drar många fastighetsägare ut på ett hissbytet till dess det är billigare att byta ut hissen än att reparera den.

Källa: Inspecta