Brittiska asfaltläggare avhystes från Arninge

När asfaltläggarna avhystes från Arninge flyttade de hit till ett grönområde nära Ullna trafikplats.
När asfaltläggarna avhystes från Arninge flyttade de hit till ett grönområde nära Ullna trafikplats.
De brittiska asfalt- och stenläggararbetare som installerat sig i Arninge blev avhysta i förra veckan.

Senare flyttade de dock till en ny plats i närheten av E18.

Sammanlagt 100 personer fick lämna Arninge dit de kommit förra helgen. Personerna är, enligt polisen, britter och har kommit till Stockholmsområdet för att göra asfalts- och stenläggningsarbeten.

Det var polisens nationella insatsstyrka från Östergötlands polisdistrikt som ledde avhysningen. Styrkan är specialiserad på den här typen av brott och arbetar över hela Sverige.

– De har inte bett markägaren kommunen om lov att installera sig och sina fordon i Attunda och dessutom följer flera brott i deras spår, säger Jan Staaf, biträdande chef i polisområde Linköping.

Sedan några år tillbaka söker sig de brittiska asfaltläggarna till Sverige. Enligt Jan Staaf rör det sig om ett tiotal olika grupper som kommer just hit.

– Vissa är seriösa, men det finns många villaägare som råkat ut för hot efter att de blivit lurade då de anlitat någon för att asfaltera garageuppfarten, till exempel.

Men ett ännu större problem är att det också förekommer människohandel. Brittisk polis har sitt fokus på det brottet.

– Det handlar om att de anlitar fattiga människor från Rumänien eller Albanien som kommit hit för att tjäna pengar till sina familjer. Men i stället för ett vanligt arbete erbjuds de att arbeta för en 50-lapp om dagen och utnyttjas till att begå brott, säger Jan Staaf.

Marken de nu aktuella asfaltläggarna har flyttat till vid Ullna trafikplats tillhör familjen Douglas. Det är markägaren som begär avhysning hos Kronofogden.

– Alla ska veta att varje gång man anlitar dem så legitimerar man också deras brottsliga verksamhet, säger Björn Rabenius, gatuchef i Täby kommun.

Den här gången hann asfaltläggarna bara bo några dagar i Arninge. Dit kom de från Norsborg där de blev avhysta i helgen.

– Tidigare har det förekommit dumpningar av byggavfall i naturen samtidigt som de varit här. Vi har inga bevis för att det kom från dem men det förekommer inte annars och det rör sig om sådant material som de använder, säger han.