Lär dig allt om brödbak på Skansen i helgen

Kakbak i järnhandlarens kök i Skansen.
Kakbak på 1930-talet, i järnhandlarens kök i Skansen.
Nödbröd, surdeg, ärtbröd, barkbröd och tunnbröd. Sverige har en lång tradition av brödbak – både under goda och bistra tider. I helgen kan du lära dig massor om detta på Skansen.

Det luktar gott på Skansen i helgen. Temat är nämligen brödbak, både på lördag och söndag. Besökarna får handfasta lektioner i hur brödbak gick till förr i tiden.

Surdegsbrödet har en given plats i programmet. I Skånegården finns Manfred Enoksson från Saltå Kvarn som berättar om hur surdegsbröd bakats i både slott och koja, under långa tider. Han ger också tips om hur man sätter sin egen rågsurdeg, med hjälp av en surdegsstart besökaren får på plats.

Tunnbröd bakas på Skansen i helgen

I Älvrosgården, från Härjedalen, blandas både bark och potatis i degen, eftersom det råder brist på kornmjöl.

I andra stugor bakas andra sorters bröd. Den som vill se tunnbröd bakas kan till exempel titta i  Bagarstugan, medan rågbröd gräddas i Väla skola.

Bröd för bistrare tider gräddas också. I Hornborgastugan drygar en fattig västgötsk familj ut brödbaket ut med ärtmjöl, något som var nödvändigt inte minst under nödåret 1867. I Oktorpsgården drygar halländska hustrun Kristina ut rågmjölet med ekollon och i Älvrosgården hamnar både bark och potatis i degen.

Den som behöver uppmuntran efter barkbrödet kan titta in i Järnhandlarens bostad. Där är det 1930-tal och frun gräddar kaffebröd på familjens nyinköpta elspis. Man kan också ta en titt i Boktryckarbostaden. Där är det 1840-tal och det äkta paret gräddar rullrån i den öppna spisen i väntan på gästerna. Troligen luktar det väldigt gott i båda dessa stugor.