Min lokala hjälte

Bröder dömda för Torsviksrån

Den 30 september förra året rånades en 92-årig kvinna i Torsvik.

Nu har två bröder dömts till fem respektive sju års fängelse för det och flera andra rån.

Det var juni till oktober förra året som de två bröderna enligt domen ryckte halskedjor och handväskor av sammanlagt elva kvinnor på olika ställen i Stockholmsområdet.

Ett av offren var en 92-årig kvinna i Torsvik, som Lidingö Tidning och Mitt i Lidingö Tidning berättat om tidigare. I slutet av september var kvinnan var på Nordeas kontor på Lidingö för att ta ut 10 000 kronor.

En av de nu dömda männen observerade henne inne på banken, följde efter henne och pekade ut henne för sin kumpan. Sedan satte han sig i flyktbilen. Kumpanen följde efter kvinnan till hennes bostad, där han tryckte ner henne på golvet och rånade henne på bland annat de 10 000 kronorna.

Männen förnekar dock att de har rånat Lidingö kvinnan. En av männen har i tingsrätten medgett att han var på Lidingö den aktuella dagen, och besökt banken, men menar att han var på ön för att hälsa på släktingar. Den andra mannen säger sig inte ens ha varit på Lidingö.

Men olika vittnen har sett en av männen på banken och den andre springandes från porten efter rånet. Det finns även övervakningsfilm som knyter mannen till banken och telefonspårning som visade på mobilsamtal männen emellan i området.

Det är också bevisat att bilen som männen åkte i passerade vägtullen vid Lidingöbron tio minuter efter rånet. En av dem hade dessutom kvinnans SL-kort på sig när han greps, men hävdar själv att han hittat det.

Med hänsyn till det våld som de utsatte henne för bedömdes brottet av tingsrätten som rån. Männen ska även betala 34 500 kronor i skadestånd till kvinnan.

Totalt dömdes bröderna till fem respektive sju års fängelse för rån, rånförsök och grov stöld. Assistentåklagare Olof Calmvik tycker att domen var bra, även om han hade yrkat på åtta års fängelse var för männen.

– Det är bra att domstolen tagit med i beräkningen att den här typen av brott ska ha sådana påföljder.

Mitt i Lidingö Tidning har utan framgång sökt männens advokater för en kommentar.