ANNONS

Bröder kan fällas för elva kvinnoöverfall

De lurpassade på kvinnor vid bankomater och butiker.Sedan följde de efter och rånade dem på pengar och smycken.

Den här veckan startar rättegången mot två bröder som misstänks för flera rån.
ANNONS

En av kvinnorna var 70-åriga Södermalmsbon Gun Holmqvist som den 28 juni brutalt överfölls av en rånare efter det att hon hade tagit ut pengar.

Mannen stod och lurpassade utanför hennes port. När hon öppnade dörren kastade han sig över henne, tryckte sitt knä i hennes rygg och pressade sedan ner hennes ansikte mot golvet samtidigt som han slet och drog i hennes guldhalsband så att hon höll på att bli strypt.

Tio dagar tidigare överfölls en annan kvinna på Södermalm. I det fallet stod rånaren och lurpassade utanför en mataffär på Skånegatan och följde sedan efter till hennes port. Inne i hissen ryckte han av hennes guldhalsband.

Nu är två bröder, 26 och 30 år, åtalade för elva överfall mot äldre kvinnor runt om i Stockholm. På Artillerigatan överfölls exempelvis en 76-årig kvinna när hon skulle gå in i sin port. En av männen slet, enligt åtalet, av hennes guldkedja. Bara 30 minuter senare sålde hans bror smycket till en butik i city. Han fångades dock av en övervakningskamera, och skrev dessutom under försäljningskvittot med sitt riktiga namn, vilket underlättade arbetet för polisen.

Enligt åtalet har männen riktat in sig på kvinnor som tagit ut pengar vid bankomater. Sedan har de följt efter dem och rånat dem i närheten av deras bostäder. Flera av dem i söderort.

Polisens bevisning består av bland annat övervakningsfilmer och telefonavlyssning. I Gun Holmqvists fall har polisen även rånarens dna eftersom hon rev honom under överfallet.

Men båda männen förnekar brott.

– Han förnekar alla anklagelserna. Han har inte varit på platsen och han har inte med det här att göra, säger Jan Freij, advokat till den 30-åriga mannen.

– Det finns en del teknisk bevisning som kan vara besvärande för honom, men han förnekar brott, säger Peter Mutvei, advokat till den 26-åriga mannen.

ANNONS

Rättegången mot männen startar denna vecka.