Bröderna Bakis bästa bakfyllekäk

Hummer och hotdog är toppen, tycker bröderna.
Hummer och hotdog är toppen, tycker bröderna.
De är två bröder från Duvnäs Utskog som ger ut en kokbok om beprövad bakfyllemat.

En föda som de menar är är styvmoderligt behandlad.

Recepten kräver, enligt Erik Halldén 31, inte allt för mycket planering. Egentligen handlar det bara om att man ska klara av att ta sig ut i köket.

– Det har varit ett ganska långsamt projekt. Det låter hemskt, men vi har gått den hårda vägen. Vad funkar och vad funkar inte, säger han.

Till vardags jobbar som föreläsare, medan brodern Wiktor Halldén, 28 år, arbetar med administration.

De ville göra något tillsammans och bestämde sig för att skriva en kokbok, med recept på dagen–efter–mat.

– Den maten är styvmoderligt behandlad, säger Erik.

Efter att ha kontaktat några förlag bestämde de sig för att stå för utgivningen själva, för att ha full kontroll på boken som fått namnet ”Det är ju en dag i morgon också” (Kungsviken förlag).

Ingredienserna för att laga recepten är ganska återkommande.

– Det krävs inga större inköp, säger Erik.

Maträtterna är enligt honom lättlagade, och det är ingen smalmat det handlar om.

– Det är mycket friterat, fisk och ost, men även skaldjur.

Hans egen favoriträtt dagen efter är hummerröra i korvbröd.

Kan de ta bort lite av söndagsångesten, där salt och olja enligt Erik är två viktiga ingredienser, tycker han att de nått ett mål.

– Vi gör inte anspråk på att få folk att må bättre utan vill fylla en funktion av ett trevligt inslag.

Wiktor Halldén påpekar att de själva har lugnat ner sig sedan tiden i unga år då de hde sina tyngsta baksmällor.

– Annars hade vi inte haft förmåga att göra något vettigt eller kunna konkretisera idén om en bok, säger han.

– Den här boken kom snarare till när vi var lite mysbakis. När man tröttnat på att köpa pizza och vill göra bakismat med finess. Fortsätta att hänga med sina kompisar dagen efter och laga mat tillsammans.

– Vi har gjort boken mycket enkel. Den innnehåller inte mycket text eller utsvävningar, man ska klara av att slå upp den och följa receptet när man är just bakis.

Recept på lobster roll

”En av de mest förfinade rätter som serveras i korvbröd. Kombinationen mellan högt och lågt skapar en matupplevelse som gör sig lika bra på vita dukar som i handen en söndagseftermiddag.”

2 humrar

2 korvbröd

25 g smör

1 dl majonnäs

1 selleristjälk

ó citron

cayennepeppar

persilja

salt

svartpeppar

1. Rensa humrarna och hacka köttet.

2. Finhacka sellerin och persiljan.

3. Blanda hummerkött, majonnäs, selleri, pressad citron och persilja i en bunke.

4. Krydda med cayennepeppar, salt och svartpeppar. Ställ in i kylen.

5. Pensla bröden med smält smör och rosta i stekpanna.

6. Servera röran i de stekta korvbröden.