ANNONS

Ska ha använt ”bröllop” som kodord för attentat

Terroråtal i Stockholms tingsrätts säkerhetssal
En av männen ska ha skickat pengar till en IS-kontakt i Turkiet, enligt åklagaren.
På måndagen startade rättegången mot de sex män som åtalats för förberedelse till terrorbrott och terrorfinansiering. Åklagaren visade flera chattkonversationer som visade att en av männen haft kontakt med en person med koppling till IS.
ANNONS

På måndagen startade rättegången mot de sex män som åtalats för terrorbrott. Rättegången hålls i säkerhetssalen på Stockholms tingsrätt. Tre av dem misstänks för förberedelse till terrorbrott. Samtliga sex misstänks ha finansierat terrorverksamhet.

De har kopplingar till Järva, Haninge och Strömsund i Jämtland.

Första rättegångsdagen fokuserade rätten på ett fall av terrorfinansiering. En 34-årig man anklagas för att ha skickat pengar, totalt 18 000 kronor, till IS-kontakter i Turkiet. Under måndagen berättade 34-åringen i rätten att det handlade om ett lån som han betalade tillbaka och att han inte hade för avsikt att finansiera terrorverksamhet, enligt DN.

Försvaret: ”Han har inte haft något uppsåt”

– I chattarna framgår det att det här är ett lån. Försvarets inställning är att det 34-åringen har gjort är att han ingått ett låneavtal och att han har betalat tillbaka de här pengarna. Han har inte haft något uppsåt, sa 34-åringens försvarare Joakim Johansson i rätten enligt DN.

Under måndagen visade åklagaren upp flera chattkonversationer mellan 34-åringen och en IS-kontakt, som ska ha dött i Syrien i augusti, enligt Säpo.

I chatten skriver 34-åringen att han vill åka till Syrien och ansluta sig till IS. De diskuterar också att genomföra bröllop – något som enligt Säpo är kodord för mord eller attentat, skriver DN.

ANNONS

Men enligt 34-åringen ska han aldrig haft för avsikt att resa till Syrien utan skrev bara så för att inte bli sedd som en dålig muslim. Bröllop är ett kodord för att rädda kvinnor och barn vid gränsen, hävdade han under rättegången.

Misstänks ha planerat attentat i Sverige

De sex åtalade männen ska ha skaffat stora mängder gasmasker, militär utrustning och kemikalier. Enligt SVT misstänks en av männen ha införskaffat flera liter väteperoxid, ett ämne som kan användas till att tillverka bomber och som bland annat användes i terrordåden i London 2005.

Åklagaren tror att männen har planerat ett större attentat i Sverige. Platser som har pekats ut är bland andra Centralen i Stockholm och Mall of Scandinavia i Solna.

Fem av de sex åtalade har suttit häktade sedan i våras. De greps efter ett tillslag i en lägenhet i Akalla och i en fastighet i Strömsund i Jämtland. Samtliga sex åtalade nekar till brott.

Rättegången väntas pågå till den 11 februari. Nästa rättegångsdag är på onsdag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.