ANNONS

Vasamuseet får något att bita i

Det röda gästhuset från insidan. De två äppelträden utgick de ifrån när de ritade huset.
Det röda gästhuset från insidan. De två äppelträden utgick de ifrån när de ritade huset.
Förra året stod ett rött Attefallshus klart i Bromma kyrka. Nu ska det utmana Vasamuseet i kampen om ett arkitekturpris.
ANNONS

Det är den Brommabaserade arkitektbyrån Lowen Widman som står bakom det röda Attefallshuset som nu har chansen att kamma hem Falu Rödfärgspriset. Det är en av 14 olika byggnader som kan ta hem priset. I listan över de nominerade finns bland annat ett nytt huvudkontor för ett teknikföretag i Göteborgs hamn och Vasamuseet.

– Det är inte så vanligt att det är så små projekt som konkurrerar. Men vi har absolut en chans mot Vasamuseet, säger Daniel Widman.

Kriterierna för att kunna vinna Rödfärgspriset är, som namnet avslöjar, att man måste använda sig av den kända röda färgen. Den ska också ha en framträdande roll för helheten och det ska kunna ses som nyskapande och modern arkitektur.

Att vara just nyskapande när man ritar ett Attefallshus är inte det lättaste, menar Daniel Widman.

– Det är mycket som är styrt från början. Bland annat hur stor den får vara och att man måste få in många funktioner på en liten yta, om det som i det här fallet ska användas till boende, säger Daniel Widman.

Beställaren av Attefallshuset, Anders Landén från Bromma, tycker själv att det är kul att hans nya gästhus är prisnominerat.

– Vi är jättenöjda med huset. Istället för att få en modulbyggnad så fick vi ett hus som smälter in bra i resten om området, säger han.

Senare i höst sker prisutdelning på Berns i Stockholm. Då har Bromma-arkitekterna chansen att vinna både ett pris som juryn delar ut och ett publikpris där en vinnare röstas fram via Rödfärgsprisets hemsida.

ANNONS