Bromma fotas till karta på nätet

Kanske har du hamnat på bild utan att veta det? Under en månad har nämligen Enirobilen fotat hela Bromma.

Karttjänster har de senaste åren blivit en vardag i de flesta stockholmarnas liv. Inte minst den så kallade gatuvyn som Google, Hitta och Eniro har på sina sajter.

– Vi har precis fotat om hela Stockholm. Dels för att det byggs om så mycket i huvudstan, men också för att stockholmarna använder kartorna med fotade bilder mer, säger Eva Ernfors på Eniro.

I en knapp månad har fyra bilar kört på bland annat Brommas gator och tagit foton med en 360-graderskamera var femte meter. I hela Stockholm har man under augusti fotat sammanlagt 5 000 kilometer gata.

Den specialbyggda bilen ägs av ett holländskt företag och körs av holländska förare. John Meessen tar bilen över hela Europa och tycker att svenskarna är ovanligt väluppfostrade – och inte larvar sig framför ­kameran när de upptäcker bilen.

Men det fastnar ändå en hel dela annorlunda händelser på bild när sökföretagen är ute och kör med sina kamerafarkoster.

När Eniro lanserade sin tjänst för fyra år sedan fastnade till exempel en medvetslös kvinna på en av Stockholms trottoarer. Och i Timrå syntes en kvinna langa sprit utanför Systembolaget till en minderårig tjej.

Det händer även att Eniro får samtal från personer som ber om att få sig själva eller sina bilar borttagna från gatukartorna. Då maskas ansikte eller registreringsskyltar direkt.

– Ofta tror jag att folk tycker det är kul att vara med. Men om man inte vill vara med tar vi bort den personen direkt, säger Eva Ernfors.

Skola uppmanar till insamling

Blackeberg Eleverna på Blackebergsskolan har startat en insamling till förmån för barnen i krigets Syrien. Nu vill de uppmana andra Brommaskolor att hjälpa till och samla in pengar.

I lördags fick några elever från skolan dessutom ge sin syn på saken i radio P4:s program Junior.

stockholm Befolkningen i länet fortsätter att öka och under första halvåret 2013 blev vi ytterligare 17 856 stockholmare. Det är en ökning med nära hundra personer om dagen.

Befolkningsökningen beror bland annat på att barnafödandet fortfarande är högt (15 010 födda). Såväl in- som utflyttningen inom Sverige är rekordhög, och nettoinflyttningen till länet var 3 274 personer.

Nettoinflyttningen från utlandet är dock betydligt mindre än tidigare år.

Ofta tror jag att folk tycker det är kul att vara med.

varje dag fylls länet på med nära 100 nya invånare