ANNONS

Bromma har blivit hett för krögarna

Carl Forsberg och Johan Fagerholm passar på att ta en kall öl i solen på den lokala krogen Elliots i Äppelviken. De tycker att det är trevligare att äta ute än att bjuda hem gäster – bland annat eftersom man slipper disken.
Carl Forsberg och Johan Fagerholm passar på att ta en kall öl i solen på den lokala krogen Elliots i Äppelviken. De tycker att det är trevligare att äta ute än att bjuda hem gäster – bland annat eftersom man slipper disken.
Krogarna poppar upp som svampar i Bromma.

På fyra år har utbudet ökat med 75 procent.

– Det är trevligare att äta ute, säger Carl Forsberg, som dricker en kall öl på den lokala krogen i Äppelviken.
ANNONS

Det är sommarens hittills varmaste dag och vännerna Johan Fagerholm och Carl Forsberg passar på att ta en kall öl i solen på restaurangen Elliots i Äppelviken.

– Det är trevligare att äta ute, det blir som att man pratar om andra saker då än om man träffas hemma, det finns fler intryck att ta in, säger Carl.

Sedan 2002 har krogbranschen i Stockholms kommun mer än fördubblat sin omsättning, enligt siffror från SCB. I Bromma har antalet krogar med serveringstillstånd ökat från 30 till 53 de senaste fyra åren. En av nykomlingarna är Bistro Bromma i Bromma kyrka. Satu Bermell, som driver restaurangen tillsammans med sin man Åke Bermell, tror att kundunderlaget har funnits under en längre tid.

– Jag tror inte att entreprenörer tidigare har trott på att det funnits lönsamhet i förorten, men nu öppnar det väldigt många kaféer och restauranger utanför tullarna som bevisar att det går, säger hon.

Johan Eriksson är en av dem som driver Astrids kök i Ängby sedan ett och ett halvt år tillbaka. De valde Bromma delvis för att kunderna är köpstarka.

– Och så pågår det ett generationsskifte bland villorna nu. Många småbarnsfamiljer flyttar ut hit från stan och vill inte sluta gå ut och äta god mat för det, säger han.

Johan Eriksson menar också att stockholmare i allmänhet har börjat äta mer ute.

– Mat- och dryckesintresset har blivit större. Även på de lokala syltorna finns ett mycket bredare utbud av olika ölsorter.

Den sänkta krogmomsen har också bidragit till att fler krögare vågar satsa.

ANNONS

– Det är avgörande, det är hela vår vinstmarginal skulle försvinna annars. Det är tack vare den som vi nu kan utvidga vår verksamhet med ett rum till, säger han.

Satu Bermell tror att det finns plats för fler krogar i Bromma.

– Ju fler restauranger det ploppar upp, desto fler stannar kvar här och åker inte in till stan för att äta.

Hur ofta går du på krogen eller fikar i dina kvarter?

Gustav Hammarstrand, Traneberg:

– Någon gång i veckan. Det mesta finns ju här, men det skulle vara kul med något mer alternativ för middag.
Sara Sterner, ­Traneberg:

– Flera gånger i veckan. Hela familjen är matintresserad så vi är kräsna, men det har öppnat väldigt många bra ställen här.
Jocke Carpfelt, Fridhemsplan, uppväxt i Alvik:

– Jag är här rätt ofta. Man hinner ju bli less på alla ställen i stan. Helst skulle jag vilja flytta tillbaka hit.
Marie Sandberg, Norra Ängby:

– Det blir inte så ofta. Nu ska man ju fika så mycket och det är inte min grej. Jag gillar att testa nya restauranger inne i stan.