Bromma på tredje plats vad gäller flest inbrott

"Vi jobbar hela tiden mot det här problemet. Men de som gör inbrott är ofta multikriminella" säger Tommy Stiernerlantz, kommunpolis i Bromma.
"Vi jobbar hela tiden mot det här problemet. Men de som gör inbrott är ofta multikriminella" säger Tommy Stiernerlantz, kommunpolis i Bromma.
Bromma är det tredje mest inbrottsdrabbade området – i hela Sverige.

– Det är inte alls bra, säger Tommy Stiernerlantz, kommunpolis i Bromma.

Lokaltidningen Mitt i har tittat närmare på färsk inbrottsstatistik från Brottsförebyggande rådet. Stockholms kommun är den mest inbrottsdrabbade kommunen i Sverige och bland stadsdelarna sticker Bromma ut. Bara i Spånga-Tensta begås fler inbrott per 100 000 invånare. Jämför man stadsdelarna i Stockholm med stadsdelarna i Malmö och Göteborg – de två näst mest inbrottsdrabbade kommunerna i Sverige – hamnar Bromma på tredje plats efter stadsdelsområdet Väster i Malmö.

– Det stämmer nog tyvärr. Jag ser ju hur stort antal inbrott det är här i Bromma, säger Tommy Stiernerlantz, kommunpolis i Bromma.

Enligt honom är det inte slumpmässigt att det sker så många inbrott i området.

– Inbrottstjuvarna bedriver en form av kartläggning. De kartlägger var de ska göra inbrott och de har sett att finns mycket av värde hemma hos folk i Bromma. Många har guld hemma och folk har även pengar liggandes hemma. De vill också komma åt lätta elektronikprylar som de kan ta med sig.

Tommy Stiernerlantz tror att en annan anledning till det höga antalet inbrott i Bromma handlar om närheten till stan.

– Det är lätt att ta sig till och från Bromma, det finns många vägar runt omkring.

Sedan årsskiftet 2015-2016 började närpolisen att prioritera inbrottsproblemet – och den senaste månaden har antalet inbrott sjunkigt. Lokaltidningen Mitt i har tidigare rapporterat om inbrottsvågen i Bromma. Under 2015 drabbades 448 hushåll i stadsdelen av inbrott eller inbrottsförsök. Det var 195 fler än under 2014.

– Nu har det varit lugnt under en månads tid. Men nu i helgen var det fyra igen så vi får ta och utvärdera det här, säger Tommy Stiernerlantz.

Minskningen av antalet inbrott vårvintern 2016 kan delvis vara en effekt av polisens prioritering, tror han.

– Men det är säkert inte hela sanningen. Vi har även haft några gripande nu under våren och det kan också ha påverkat en del.

Tommy Stiernerlantz anser att polisen nu måste ”ta höjd i jobbet” mot inbrott.

– Vi jobbar hela tiden mot det här problemet. Men de som gör inbrott är ofta multikriminella, säger han.

Enligt honom är det flera olika nätverk som kommer till Bromma för att göra inbrott. Tidigare kartläggningar visar att det kan vara uppemot 40 personer i en liga.

– Det är svårt att veta hur många individer som gör inbrott i Bromma. Men med tanke på mängden måste det vara ganska många.