ANNONS

Bromma ställer upp för flyktingarna

Denna vecka kommer de första 15 av 72 ensamkommande flyktingbarn till det nya boendet i Blackeberg.

Och Brommaborna är beredda att hjälpa till.

En lång rad lokala föreningar och organisationer står redo – och Rodrigo Estrada på socialförvaltningen har aldrig tidigare upplevt ett så starkt stöd.
ANNONS

Under hösten ska sammanlagt 72 ensamkommande flyktingungdomar i åldern 14 till 21 år flytta in i bostäder som tidigare tillhörde Blackebergs äldreboende. En grupp på 15 personer flyttar in denna vecka.

De flesta kommer från Afghanistan, Somalia och Eritrea och kan vara traumatiserade på olika sätt. I regel har de bara varit några dagar i Sverige.

– Enstaka personer har flytt från Syrien. Därifrån flyr oftast hela familjer, berättar Rodrigo Estrada, enhetschef på socialförvaltningen som driver flyktingboendet.

Bara i år har över 300 000 människor flytt över Medelhavet till Europa. Bilden på den döde 3-årige kurdiska pojken Aylan fick hela världen att reagera. Rodrigo Estrada har jobbat med flyktingungdomar sedan 2006. Under alla dessa år har han aldrig upplevt ett så starkt stöd från civilsamhället.

När kommunen bjöd in till ett möte i Blackeberg i början av september kom ett 30-tal föreningar och organisationer som vill hjälpa de ensamkommande flyktingungdomarna. Till mötet kom representanter från bland annat Brommas Rödakorskrets, pensionärsföreningar, politiska partier och kyrkor.

– Det är precis vad våra ungdomar behöver. Men först måste de få landa här så att vi ser vilka behov de har, säger Rodrigo Estrada.

Hans bild är att det är vanliga ungdomar som vill gå i skolan och ha en aktiv fritid och att boendena smälter väl in i samhället. Av de sex boenden för asylsökande ungdomar som Stockholms stad driver har det bara inkommit enstaka klagomål mot fyra av dem under året. Exempelvis har grannar stört sig på högljudd musik.

Varje ensamkommande flyktingungdom behöver en god man. Helst bör sådana goda män bo i närområdet, menar Lars Peterstrand från Nätverket Västerort.

– Då kan man få mer kontakt i vardagen, säger han.

ANNONS

En av flyktingarnas första upplevelser i Sverige kan bli en allsvensk fotbollmatch. Lars Peterstrand har fått tag på 30 biljetter till Hammarby-Gefle den 23 september och ska ta med sig en grupp på den. Han är även aktiv i Ängby Fäktklubb och vill gärna låta intresserade ungdomar prova på fäktning.

Inom Alvik Basket finns ett stort engagemang i den här frågan, berättar klubbchefen Carolina Håkanson. Alvik har sedan tidigare bjudit in ungdomar från ett annat boende till öppna träningar, vilket fått två av dem att börja spela i klubben.

– För de nyanlända i Blackeberg ska vi hjälpa till med läxläsning och mentorskompisar. Vi har också många familjer som vill ta med flyktingungdomar på olika typer av helgaktiviteter.

Brommapojkarna planerar att låta intresserade ungdomar vara med på en träning. Beroende på ålder kan de sedan få möjlighet att få vara med i olika lag, berättar klubbdirektören Ola Danhard.

– Vi diskuterar även att göra något tillsammans med Fryshuset. Vi hoppas få till ett långsiktigt samarbete för att stötta flyktingar och motverka utanförskap i hela västerort, säger han.

Läxläsning är något som Röda Korsets Brommakrets bedriver redan i dag och den kan komma att utökas. Röda Korset samlar även in kläder och saker som kan behövas till boendet. Många av SPF Seniorernas medlemmar i Bromma är pensionerade lärare. En del av dem kan bidra med läxhjälp. Andra kanske bara finns till hands.

– För ungdomarna kan det vara spännande med personer som kan berätta om gamla tider i Sverige, säger Lena Hedqvist, lokal ordförande för SPF Seniorerna.

Fakta

Så kan du hjälpa människor på flykt - OBS! Uppdatera med Mitt i:s insamling!

Bli volontär. Stockholms stad söker volontärer som är med och introducera ensamkommande flyktingar i samhället genom fritidsaktiviteter och annat.

Bli god man. Som god man ser man bland annat till att barnet får sitt rättmätiga stöd och man hjälper till med myndighetskontakter.

Ge pengar. Till exempel FN:s flyktingorgan UNHCR ger akut hjälp till människor på flykt. Ge 100 kronor genom att messa FLYKTING100 till 72980.

Mitt i:s insamling…

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.