Min lokala hjälte

Brommaband väcker intresse utomlands

De har bara släppt två låtar, men har redan väckt intresse i London och L.A.
De har bara släppt två låtar, men har redan väckt intresse i London och L.A.
Simon Werner + Albin Skeppholm = The social Club.
Simon Werner + Albin Skeppholm = The social Club.
De känner inte varandra så där jättebra och vet egentligen inte riktigt vart de är på väg.
Men efter ett sommarlov i en källare någonstans i Bromma föddes bandet The Social Club, och nu har intresse väckts i England och i USA.
– Drömmen är att leva på det här, säger sångaren Albin Skeppholm.

Det började för lite mer än ett halvår sen.

Albin Skeppholm och Simon Werner, två 18-åringar som studerar sista året vid Rytmus musikskola, började sommarlovshänga i Bromma via deras gemensamma kompis. När kompisen sen reste bort stod de plötsligt där på tu man hand, och en vänskap inleddes.

– Vi har gått på samma gymnasium och så, men när vi träffades i skolan funkade det inte alls först. Vi gillade inte varandra, det var stelt, säger Simon Werner.

Men i somras hände något. I brist på annat sällskap började killarna jamma i källaren hemma hos Albins föräldrar, och det sa klick.

– Simon producerade några låtar och jag la text och sång på dem och det kändes jävligt bra. Så vi spelade in en musikvideo där i källaren, och på den vägen är det, berättar Albin.

Duon döpte bandet till The social club, lade ut första singeln ”Cheap pop” på Youtube, och sen ramlade mejlen in. Nu har de kontakt med skivbolag i Sverige, London och i Los Angeles – och alla väntar på att få se mer.

– Det var rätt sjukt egentligen. Vi hade ju precis blivit ett band och hade bara släppt en låt och inte tänkt så mycket på vad vi vill göra egentligen, säger Albin.

Så här i början av 2017 har The social club bytt ut källarlokalen i Bromma mot en replokal vid Götgatsbacken på Södermalm. Här spenderar de all ledig tid med att producera nya låtar, som förhoppningsvis ska ta dem igenom bruset av unga band som hoppas på att slå. Siktet är inställt utanför Sveriges gränser.

– De flesta försöker slå här hemma i förhoppningen om att det ska ta dem utomlands senare. Men vi tänker att vi börjar utomlands i stället, och så kommer de svenska lyssnarna när de har förstått att vi är stora utomlands, säger Albin, med glimten i ögat.

Vilket är nästa steg då?

– Skivbolagen har sagt att de vill ha minst tre färdiga låtar av oss för att se om vi håller måttet, och nu har vi spelat in två. Så minst en låt till, sen får vi se, säger Simon.

Och om beskedet inte blir vad ni hoppas på?

– Då tar vi dagen som den kommer och fortsätter göra vår grej ändå. Förhoppningen är att kunna leva på det här sen när plugget är över. Ingen av oss är sugna på att plugga vidare så, vi håller tummarna, säger Albin.

Se videon till The Social Clubs första singel nedan – inspelad i en källare i Bromma.

 

Fakta

The social club

Medlemmar: Albin Skeppholm, 18, från Bromma och Simon Werner, 18, från Södermalm. Simon mixar låtarna och Albin lägger på text och sång. Musiken: ”Ganska poppig och lite indie, fast med inslag av funk och rock, och ett garage-sound”. Aktuella med: Släppte just andra singeln ”Night show” på Youtube.