Brommabilar är tjuvens favoriter

Stenen som tjuven använde för att slå sönder bilrutan i John Rosells bil.
Stenen som tjuven använde för att slå sönder bilrutan i John Rosells bil.
I flera veckor i sträck har Bromma haft fler bil­inbrott än normalt.

– Området är extra drabbat just nu, ­säger närpolisen Daniel ­Goman.

För en desperat tjuv räcker det att växelmynt ligger synligt för att bryta sig in.

När Johan Rosell från Norra Ängby kom hem förra lördagen såg han glassplitter ligga runt sin bil. Tjuvar hade krossat ena rutan med stenar som Johan själv lämnat på trottoaren eftersom han höll på att lägga en liten stig på tomten.

– Man blir förbannad. Dels för att de förstör, dels för att det är så mycket runtomkring som ska fixas, säger Johan Rosell.

Tjuvarna fick med sig verktyg och lite cd-skivor, men det mest besvärliga är att behöva laga rutan och betala självrisken på 2 000 kronor, tycker Johan Rosell.

– Hade det legat en dator framme, eller en plånbok hade man förstått varför de bröt sig in. Nu känns det mest som att de vill jävlas. Eller så är det som polisen sa till mig: de kanske skulle använda verktygen till andra inbrott.

Han är inte helt ovan vid inbrott i bilar. Senast för sex månader sedan bevittnade han hur en man bröt sig in i grannens bil, men tjuven hann undan.

Daniel Goman, förundersökningsledare på närpolisen, säger att Bromma är extra hårt ansatta när det gäller den här typen av inbrott.

– De senare veckorna har vi fått in 22 anmälningar, det är fler än normalt, och jag tycker bilägare ska vara uppmärksamma på vad de lämnar kvar i bilen.

Daniel Godman berättar att det räcker med att en tom datorväska syns för att tjuven ska tycka att det är värt att chansa. De flesta anmälningarna rör nämligen spontana inbrott – när tjuvarna ser något i en bil och bestämmer sig på plats för att göra ett inbrott.

– Är man ute efter något mer specifikt brukar inbrotten vara mer raffinerade. De flesta fall vi sett på sistone har varit just någon som krossat glaset för att ta sig in.

Bilinbrotten skapar också stora problem, och en snöbollseffekt av kostnader

– Vi får en massa brottsoffer, försäkringsbolagen får en mängd ärenden och kostnader som gör att de måste höja sina premier. De drabbade får dels betala självrisken och nästa gång blir försäkringen dyrare, säger Daniel Godman.

Statistik från polisen visar också att bilinbrotten går i cykler, det kan skilja sig från månad till månad och från år till år. Förra året och året innan dess fick polisen i Bromma in över 700 anmälningar om inbrott i motorfordon, det var betydligt fler än åren dessförinnan. Men hittills i år har snittet legat något lägre per månad.

Stölder ur bilar är ofta mycket att svåra att utreda. Det finns sällan spår efter gärningsmannen eller vittnen som sett bilinbrottet, och det är bara fem procent av alla brott som klaras upp.

För att undvika inbrott i bilen rekommenderar brottsförebyggaren Ivan Erixon vid Västerortspolisen att man helst ska parkera i garage, eller så synligt som möjligt, snarare än på en undangömd plats.

Då slipper man också spontan skadegörelse som exempelvis avsparkade sidospeglar eller att någon repar lacken på bilen.

– Sedan brukar vi också tjata om att man ska tömma bilen själv.

Fakta

Tre inbrottsmyter

Myt 1: ”Vissa mindre saker går bra att lämna synligt, som cigaretter, solglasögon eller kläder”.

Sant: för en desperat tjuv kan det räcka ned sådana föremål.

Myt 2: ”Det är bäst att dra för insynsskyddet i bakluckan”.

Sant: Det kan snarare att signalera att ”här försöker bilägaren dölja något”.

Myt 3: ”Man kan lägga nyinköpta prylar i bilen medan man handlar vidare”.

Sant: Tjuven kan stå och titta när du lastar bilen full.

Källa: Stöldskyddsföreningen