ANNONS

Brommabo sparkade sin dvärgtax – döms för djurplågeri

Hunden, en dvärgtax, for iväg 1,5 meter efter att ägaren sparkat den. Foto: Genrebild.
Hunden, en dvärgtax, for iväg 1,5 meter efter att ägaren sparkat den. Foto: Genrebild.
En hundägare i Bromma har dömts till dagsböter för djurplågeri sedan ett vittne sett hur han sparkade till sin dvärgtax. Mannen hävdar själv att han ”föste undan” hunden i uppfostringssyfte, men tingsrätten gör en annan bedömning.
ANNONS

Det var på nyårsaftonens kväll i vintras som incidenten inträffade.

Hundägaren berättar att han hade varit ute och rastat hunden, som blev skrämd av några smällare och slet sig loss så att kopplet gick sönder. Taxen sprang iväg och mannen kom i kapp den först vid trappuppgången till sitt hus. 

Måttade en spark

Vad som sedan hände finns det olika versioner av.

En man som tillsammans med sin familj var på väg till en fest i huset berättar i förhör hur han såg hundägaren måtta en spark mot dvärgtaxen, men missade. Då sparkade han ännu en gång och denna gång träffade han hunden i sidan så att den for iväg med ett ylande och satte sig i ett hörn, enligt vittnet.

For iväg 1,5 meter

Hundägaren uppger att han bara föste undan hunden med foten – så att den for iväg cirka 1,5 meter –  samtidigt som han sa ”fy!” Anledningen var att han ville visa hunden att den skulle ha stannat när han ropade efter den.

Han skulle aldrig sparka sin hund eller något annat djur heller för den delen, uppger han.

Lidande bevisat

Men Solna tingsrätt menar att det genom dels vittnets uppgifter om sparken, dels hundägarens egna uppgifter om att taxen for iväg 1,5 meter är bevisat att djuret utsattes för lidande, och att det därmed rör sig om djurplågeri.

Eftersom det handlar om en isolerad händelse och hunden inte fick några kroppsliga skador stannar straffet vid dagsböter.

ANNONS