Brommabon Calle bäst i världen – på att koka gröt

Calle Myrsell.
Calle Myrsell.
Fil och flingor går bort. Nymodigheter som brunch också. För Calle Myrsell är det havregrynsgröt som gäller till frukost. Men också till lunch och middag. Möt den nyblivna världsmästaren i grötkokning.
– Jag vill slå ett slag för gröten, säger han.

Calle Myrsell öppnar dörren till det dalablå huset i Ålsten. Inne i köket står den blommiga kastrullen från det gamla föräldrahemmet och kokar på spisen. Innehållet, havrekrossgröten som är bäst i världen, ska bli lunch till kollegorna som sitter runt bordet och väntar.

– Folk tror ju inte att det är sant när jag berättar om det här, säger han.

Calle Myrsell tävlade och vann världsmästerskap i grötkokning. Här bjuder han kollegorna på grötlunch. Foto: Daniel Diaz.

Att just Calle Myrsell tog hem vinsten i Skottland den 6 oktober är en bedrift. Mot honom tävlade ett 30-tal grötkokare från hela världen, många av dem proffskockar i full mundering. Calle kom i sockendräkt från hemstaden Borlänge.

– Jag hade den, min blommiga kastrull från 1960-talet och min träslev. Och så en massa kärlek att ge gröten, säger han.

Det, och ett påhittigt sätt att använda sig av de tre tillåtna ingredienserna havrekross, vatten och salt, räckte till världsmästartiteln.

”Jag har lite fix idéer om att ha samma kastrull och slev när jag kokar gröt” säger Calle Myrsell. Foto: Daniel Diaz.

12 timmars förberedelser och 20 minuters koktid

Det hela började med att en vän till Calle Myrsell tipsade om SM i grötkokning. Därifrån togs steget till VM. Efter ett blindtest av de fyra domarna stod segern klar.

– Alla sa de att min gröt var bäst, säger Calle Myrsell.

Kollegorna Filip Krolopp, Camilla Wahlberg och Irene Samuelsson håller med.

Om du inte vill prata väder så kan du prata gröt, för det har alla en relation till

Calle Myrsell, VM-mästare i grötkokning

Tillsammans har de varit försökskaniner och fått tycka till om både saltmängd, konsistens och smak.

– Jag gillar det här sättet att äta, utan mjölk, säger Irene Samuelsson och lägger på några torkade bär.

Gröten görs på tre ingredienser men kan varieras i det oändliga med tillbehör. Foto: Daniel Diaz.

Att göra den vinnande gröten tar sin lilla tid. Det tar tolv timmar att blötlägga havrekrossen och 20 minuter att koka och röra om. Calle Myrsell kallar gröten för fast slow food.

Det är lätt att tillaga, kolhydraterna är långsamma och det är ekologiskt. Gröt är nyttigt helt enkelt, säger han.

Mingeltips deluxe – prata gröt!

Kombinerat med jobbet inom gymnastikförbundet hoppas Calle Myrsell kunna få bidra till att åter göra gröten populär hos unga. Själv är han en grötätare av rang och håller frukosten helig.

Det här är en kul grej, men tänk om den här titeln också skulle kunna vara ett sätt att ge våra idrottande ungdomar en bättre kosthållning, säger han.

Calle Myrsell vill få upp grötätandet hos unga. Foto: Daniel Diaz.

Calle Myrsell kan dessutom slå ännu ett slag för gröten; som konversationsstartare.

– Det är ett jättebra mingeltips. Om du inte vill prata väder så kan du prata gröt, för det har alla en relation till. Och det är inte som politik. Man kan ha olika uppfattningar om gröt men vara vänner ändå!

Fakta

Det visste du inte om gröt

  • ”Gröt är en slags mat, av gryn, mjöl eller annat, som det mänskliga geniet uppfunnit att bruka”. Så lyder definitionen av gröt från 1771.
  • Gröt har i svälttider använts för att hålla människor vid liv. I mitten av 1800-talet delade bibelkvinnor ut gröt kring Sofia kyrka. Kyrkan kom därför i folkmun att kallas Grötkyrkan.
  • I ”Husmoderns hemkurer och goda råd” från 1937 rekommenderas ett klassiskt grötomslag till halsont.
  • Grötens dag infaller den 10 oktober.
Källa: gröt.se
Fakta

Calle Myrsells grötrecept

  • 1 del havrekross, 4 delar vatten.
  • 1 kryddmått salt per portion.
  • Blötlägg havrekross i vatten. Låt stå i 12 timmar.
  • Koka i 15 minuter.
  • Tillsätt salt.
  • Låt koka 5 minuter till. Vid rätt konsistens ska gröten falla av sleven.
  • Servera med valfria bär, frön eller sylt.