ANNONS

Brommabor om Broxit: ”Nja”

Ruth Wickell, Mats Olsson och Elisabeth Motas.
Ruth Wickell, Mats Olsson och Elisabeth Motas.
Cecilia Obermüller, ordförande i Brommas stadsdelsnämnd.
Cecilia Obermüller, ordförande i Brommas stadsdelsnämnd.
Marie Lenreus.
Marie Lenreus.
Skönt att komma loss från Stockholms stads bojor eller kostsamt och mer pappersarbete? Efter att en läsare lyfte frågan om Broxit i en uppmärksammad insändarartikel så frågade vi er Brommabor om ni delar drömmen om en autonom stadsdel. Och visst finns det folk som lockas tanken.
ANNONS

I den uppmärksammade texten lyfter den före detta folkpartisten Marie Lenreus en mängd punkter som hon tror skulle bli bättre om Bromma vore en egen kommun.

– Det skulle helt enkelt bli en större samhällssatsning för vår stadsdel. Jag ser hur Bromma har changerat på senare tid. När jag flyttade hit var det städat och blomster i rabatterna, men så ser det inte ut längre. Och nio av tio av stadsdelarna i Stockholm som ger mest pengar till staden ligger i Bromma.

För ett större självbestämmande

Men Marie Lenreus får mothugg från stadsdelsnämndens ordförande Cecilia Obermüller (MP). Miljöpartiet är för ett större självbestämmande på stadsdelsnivå, men inte så långt att man skulle vilja ha Bromma helt fristående.

– Vi skulle antagligen bli en rik kommun, men det är inte så enkelt. Det är bra att vi kan fördela pengar över Stockholms kommun i dag. Det ställer till problem om det är alltför stora skillnader mellan stadsdelar.

Hon ger dock Marie Lenreus lite rätt.

– Visst är det så att vi haft ett befolkningsmässigt tryck som gått ut över renhållning, park och miljö. Men jag kan glädja henne med att stadsmiljöanslaget har ökat i budgeten som kommer i oktober.

ANNONS

Två av tre vill stanna

Vad säger då Brommaborna själva om en Broxit? En högst ovetenskaplig omröstning på Mitt i Brommas Facebook-sida där cirka trettio personer svarat ger vid handen att två av tre vill lämna Stockholms kommun. De som förespråkar att Bromma ska bryta sig loss argumenterar med att inflytandet kommer att öka och att pengarna stannar inom stadsdelen – i stället för att bidra i mindre välbemedlade delar av staden.

En argumentation som Anders Folkesson på Sveriges kommuner och landsting känner igen från andra separatister.

– Det är inte helt ovanligt att de rika delarna av en kommun vill dra sig ur. I Göteborg är det Torslanda och Askim och i Botkyrka finns fallet med Tullinge. De hade en folkomröstning i Tullinge men det har inte lett till att de gått loss.

För trots att Tullingeborna var i majoritet om en separation så ville en merparten av invånarna i Botkyrka att de skulle stanna. Ett liknande scenario är tänkbart i fallet med Bromma.

Vinningarna mindre än många tror

– En delning måste innebära långsiktigt hållbara fördelar för bägge parter. Det får inte vara fördelar av tillfällig karaktär för den nya eller den delade kommunen, säger Anders Folkesson på Sveriges kommuner och landsting.

Och vinningarna är inte så stora som man ofta vill hoppas, menar han.

– När rika stadsdelar vill bryta sig loss så tror de att de blir rikare, men i och med kommunernas utjämningssystem så blir fördelen inte så stor som man kan tänka sig.

Att ett utträde skulle skapa en form av enklav med Hässelby-Vällingby tillsammans med Kista och Tensta-Rinkeby skulle också skapa problem. Bromma är de stadsdelarnas geografiska koppling till resten av staden.

– Det skulle också kunna vara ett hinder för hela saken, säger Anders Folkesson.

Skulle du vilja att Bromma var en egen kommun?

Elisabeth Motas, Norra Ängby
– Det hade kanske kunnat vara något... Jag tror att man hade fått mer insyn och större inflytande. De som styr här i dag kanske inte har samma förståelse för området som de skulle ha om det var en egen kommun.
Jan Wiksell (med hunden Alexis), Tranebergs strand
– Ja! Jag har bott här sedan 2005 och innan dess bodde jag i Nacka, som ju är en egen kommun. Jag upplevde att man fick mer närhet där och att man till och med kände politikerna.
Mats Olsson, Abrahamsberg
– Nej. Jag har bott här i 20 år och tillhör hellre Stockholm. Blir det inte bara ännu mer administration om vi blir en egen kommun?
Ruth Wickell, Brommaplan
– Nej, nej, nej!
Bromma är inte stort nog. Jag kan inte tro att de sociala instanserna skulle kunna fungera i en sån liten enhet.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.