Brommabor startar pop-up-musteri

Ägarna av pop-up-musteriet tror att en stor del av äppelskörden i Bromma går till spillo.
Ägarna av pop-up-musteriet tror att en stor del av äppelskörden i Bromma går till spillo.
Lagom till skördesäsongen öppnar ett pop-up-musteri i Stora Mossen.

– Det finns lågt räknat 6 000 äppelträd i närområdet och många vet inte vad de ska göra av sina äpplen, säger Krister Berntsson.

Helgen den 3-4 september öppnar ett musteri i Breabhuset nära rondellen vid Västerled-Nyängsvägen. Bakom denna satsning står Ålstensbon Krister Berntsson och Smedslättsbon David Alridge. Krister Berntsson har gamla äppelträd på sin tomt och har tidigare åkt ut till Rosenhill på Ekerö med sina äpplen.

– Det är fruktansvärt många som åker till Rosenhill på Ekerö och Äppelfabriken på Färingsö för att göra must av sina äpplen. Vi vill ge invånarna längs Nockebybanan ett närliggande alternativ, säger han.

Pop-up-musteriet i Stora Mossen kommer att ta emot äpplen på helgerna under hösten. Efter leverans mustas och pastöriseras äpplena och fylls i tre liters bag-in-boxar.

– Det är optimalt om man levererar åtminstone 20 kilo per kund. Maskinerna fungerar bäst om man fyller dem med äpplen. Men äpplen väger mer än vad man tror. Du får säkert ut 40 kilo på ett äppelträd, säger Krister Berntsson.

Det här är första året de driver sitt musteri. Krister Berntsson jobbar annars som frilansjournalist och David Alridge är hantverkare. Enligt deras beräkningar finns minst 6 000 äppelträd på tomterna i närområdet och mycket av frukten går till spillo.

– Många vet inte vad de ska göra av sina äpplen. Man kokar lite äppelmos och gör någon äppelkaka. Det här blir ett sätt att ta hand om dem, säger Krister Berntsson.