Brommaborna är generösa pantare

Den nya superautomaten har gjort Brommborna generösa med sin pant.
Den nya superautomaten har gjort Brommborna generösa med sin pant.
Den nya superautomaten har gjort Brommborna generösa med sin pant. Under 2017 samlades det in över 140 000 kronor till välgörenhet.

I mars 2016 fick Brommaborna en ny supersnabb pantautomat till Bromma återvinningscentral. I den kan man tömma hela säckar PET-flaskor och burkar på en gång. Kapaciteten är 100 förpackningar på ett par minuter.

Panten betalas sedan antingen via PayPal, kuponginlösen eller kan skänkas till välgörenhet.

Nu kan Stockholm Vatten och Avfall konstatera att Brommaborna agerar både miljöklokt och generöst när det kommer till att panta. Under 2017 samlades det in 144 634 kronor till välgörenhet från den nya superpant-automaten.

– Vi har nu kunnat skänka pengar till BRIS, Wateraid, Stadsmissionen och Radiohjälpen, säger Peter Nyström, enhetschef, Stockholm Vatten och Avfall

Pantningsverksamheten vid Bromma återvinningscentral sker genom ett samarbete mellan Stockholm Vatten och Avfall samt Pantamera/Returpack. Målet, beslutat av Sveriges riksdag och regering är att 90 procent av returburkarna och pet-flaskorna i Sverige ska samlas in och materialåtervinnas. Idag återvinns 87 respektive 82 procent av dessa returförpackningar.