ANNONS

Brommaborna har fått hundfeber

Margereta Helsing och hennes man hade väntat länge innan de köpte Rex. "Vi väntade på att få en dvärgschnauzer från en bra uppfödare", säger hon.
Margereta Helsing och hennes man hade väntat länge innan de köpte Rex. "Vi väntade på att få en dvärgschnauzer från en bra uppfödare", säger hon.
Ella Eklöf och Abbe som lämnats in på Hundstallet i Åkeshov.
Ella Eklöf och Abbe som lämnats in på Hundstallet i Åkeshov.
Strävhåriga taxen Abbe.
Strävhåriga taxen Abbe.
Allt fler skaffar hund i Bromma. Under de senaste fem åren har antalet registrerade hundar ökat med 27 procent i stadsdelen. För många ingår hund som en del av livsstilen.
ANNONS

Det är en solig eftermiddag och Blackebergsborna Margareta Helsing och Annie Sundqvist har just tagit en promenad i Judarns naturreservat med sina hundar. Efteråt fikade de på ett kafé i Åkeshov där hundar är tillåtna. Margerat Helsing har Rex, en nio månader gammal dvärgschnauzer, och Annie Sundqvist är matte till den ettåriga kinesiska nakenhunden Dea.

De blir inte särskilt förvånade när de får höra att antalet hundar i Bromma har ökat med 27 procent på fem år. I dag finns omkring 3 200 hundar i stadsdelen enligt Jordbruksverkets register.

– Det har blivit inne att ha hund. Det kan också vara en nackdel då vissa som inte riktigt har tid eller intresse skaffar hund, säger Annie Sundqvist.

Brommas stora naturområden är en tillgång för hundägarna. Men Margereta Helsing och Annie Sundqvist skulle vilja att kommunen anlägger en hundrastgård i Blackeberg, vilket inte finns i dag.

Vi träffar Brommabon Ella Eklöf som är praktikant på Hundstallet i Åkeshov där man tar hand emot hemlösa hundar och förmedlar hem åt dem. Hon klappar valpen Abbe som lämnats in där.

– Jag tycker att man ser mer hundar i dag än för några år sedan, säger Ella Eklöf.

Hundpsykologen Kicki Fellstenius driver Glada Jyckar i Ålsten som erbjuder bland annat kurser och aktiviteter. Valpkurserna är väldigt populära på våren.

– Vi har märkt av en hundboom i Bromma. Särskilt på våren ser vi en puppy boom då extremt många skaffar valpar, säger Kicki Fellstenius.

Glada Jyckar startade sin verksamhet i Bromma för fem år sedan och Kicki Fellstenius har känslan av allt fler skaffar hund. Generellt sett skaffar många hundar för att få sällskap, komma ut i naturen och få nya sociala kontakter. I Bromma är ofta en hund en del av en livsstil, menar Kicki Fellstenius.

ANNONS

– För många passar hunden in i bilden av livet som man valt att leva i Bromma.

Brommaborna är ofta medvetna hundägare som har empatisk grundinställning till sin hund, tycker Kicki Fellstenius. Hon ser trender i vilka hundar som folk skaffar.

– Welsh springer spaniel och mopsar har varit mycket populära. Nu är taxen en uppstickare. Taxar är med på varenda valpkurs nuförtiden.

I Stockholms stad fanns 2015 33 152 registrerade hundar. Antalet har ökat med 17 procent på fem år.

– På riksplanet har vi inte sett någon större ökning. Att mängden hundar ökar i ett område kan också bero på att fler registrerar sina hundar i dag än vad man gjorde tidigare, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.

Ekonomiska faktorer spelar också in.

– Går ekonomin bra i Sverige så blir det fler hundar och vice versa. Bor man i villa och radhus ger det ökade möjligheter. Då kan man ju lättare släppa ut hunden på tomen.

Hans Rosenberg råder folk att inte skaffa hund med ögonen.

– Alla valpar är söta. Din hund ska du ha i kanske 10 år framåt och den ska fungera ihop med dig och din familj.

Fakta

Hundfakta

Totalt antal hundar för postort Bromma:

2011 2481

2012 2658

2013 2830

2014 2975

2015 3149

Källa: Jordbruksverket
Fakta

Vanligaste tilltalsnamnen på hundar i Bromma

1. Molly

2. Bella

3. Sigge

4. Charlie

5. Wilma

Källa: Jordbruksverket
Fakta

Vanligaste hundraserna i Bromma

1. Labrador Retriever

2. Golden Retriever

3. Jack Russell Terrier

4. Yorkshireterrier

5. Schäfer

(Blandraser är inte inräknade i statistiken)

Källa: Jordbruksverket
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.