”Kvinnor gör ett dolt hushållsarbete”

Katharina Dornwald tycker att kvinnodagen är en viktig dag.
Katharina Dornwald tycker att kvinnodagen är en viktig dag.
Den internationella kvinnodagen inträffar den 8 mars varje år. Mitt i gav sig ut på stan för att prata jämställdhet och kvinnorättigheter.
– Män är generellt inte uppfostrade att se de här små ojämställda sakerna i vardagen, säger Katharina Dornwald från Åkeshov.

Torsdagen den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Dagen blev officiell 1977 på FN:s initiativ och finns till för att uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation världen över.

Mitt i gav sig ut på stan och frågade Brommaborna om deras syn på denna dag.

Camilla Karlberg är 53 år och bor i Norra Ängby. Hon tycker att det viktigt att dagen uppmärksammas.

– Vi har ingen jämlikhet någonstans i världen för både killar och tjejer.
Jag tycker att det är jätteviktigt med Internationella kvinnodagen, mest viktigt i andra länder kanske, på de platser där kvinnor inte får köra bil och måste täcka sig. I Sverige är vi ju relativt duktiga på att uppmärksamma jämställdhetsfrågor. Sen har vi såklart en lång väg att gå här också, säger hon.

Camilla Karlberg

Någon som tycker att det är svårt med jämställdhet är Katharina Dornwald, 34 år från Åkeshov.

– Nu är jag mammaledig och måste hitta min mammaroll i jämställdheten. Jag tycker att det är svårt det här med mamma, pappa och barn livet. Det finns ju ett dolt hushållsarbete som kvinnor gör, att man ska städa, tvätta och laga mat. Män är generellt inte uppfostrade att se de här små ojämställda sakerna i vardagen.

Katharina bodde i Malmö innan hon flyttade till Bromma och där brukade hon gå i ett demonstrationståg varje 8e mars.

– Jag kommer nog inte uppmärksamma dagen på samma sätt som förut. Jag tycker att det var mer fokus på genus och vänsterfeminism i Malmö än vad det är i Stockholm, säger hon.

Brommabon Mats Bohman är 78 år och bor Ulvsunda, han upplever att hans äktenskap är hyfsat jämställt.

– Vi är ganska jämställda hemma, vi delar på det mesta, Min hustru dammar och jag dammsuger. När hon jobbade och jag var hemma lagade jag mat fem dagar i veckan. Sen när jag jobbade gjorde vi tvärtom. Jag tycker att det gäller att försöka vara jämställda i det lilla men man kan inte styra över andras liv, säger han.