ANNONS

Lämna in fallfrukten – och gör miljön en tjänst på köpet

Fallfrukt på marken.
Ett kilo frukt blir till bränsle för en kilometer.
Återvinn din fallfrukt istället för att lämna den på marken. I Bromma öppnar nu Stockholm Vatten och Avfall containrar för fallfrukt på återvinningscentraler, där frukten återvinns till biobränsle.
ANNONS

På återvinningscentralerna rötas frukten, och återvinns till biogas och biogödsel. 2018 lämnades nästan 1150 ton fallfrukt in till återvinningscentralerna i Stockholm.

– Det går utmärkt att lämna in fallfrukt på våra återvinningscentraler, så gör vi biogas och biogödsel av det. Det kostar inget att lämna in frukten för privatpersoner, säger Lotta Claesson, teknisk utredare på Stockholm Vatten och Avfall.

Fjolårets insamling kunde ta en bil 28 varv runt jorden

För varje kilo frukt som blir biogas går det att köra ungefär en kilometer med en normalstor bil, vilket innebär att biobränsle av 1150 ton fallfrukt kan ta en bil 28 varv runt jorden.

Biogas ersätter fossila drivmedel för bussar, lastbilar och bilar, därmed minskas koldioxidutsläppen. Biogödsel tillför viktiga näringsämnen när det sprids på jordbruksmark, och kan användas i ekologiska odlingar.

Klimatkompensera resan till återvinningen

Kör du en bensindriven bil och vill klimatkompensera bilresan till återvinningscentralen? Isåfall menar Stockholm Vatten och Avfall att du behöver lämna in minst tio kilo fallfrukt, ifall resan till återvinningen är längre än fem kilometer.

Containrarna står kvar fram till jul.

Fakta

Här finns återvinningscentraler för fallfrukt:

  • Bromma
  • Lövsta
  • Östberga
  • Sätra
  • Trädgård i Högdalen
Källa: Stockholm Vatten och Avfall