ANNONS

Brommafamiljen åker till USA för jobba med presidentvalet: ”Känns oerhört viktigt”

Familj hjälper Clinton i USA
Oskar Örn, Ebba Örn och deras mamma Annika Sundström ger sig snart i väg till USA för att arbeta med presidentvalet.
Volontärarbetare USA-valet
Så här kan det se ut när man volontärarbetar inför presidentvalet i USA.
Om ett par veckor reser familjen Sundström/Örn till USA för att arbeta som volontärer vid presidentvalet.
Det är tredje valet i följd som Brommaborna ger sig i väg på ett liknande äventyr.
– Vi tyckte att det var en viktig grej att göra tidigare val, och om möjligt ännu viktigare den här gången, säger Annika Sundström.
ANNONS

Onsdagen den 2 november sätter sig Brommabon Annika Sundström tillsammans med barnen Ebba och Oskar Örn på ett flygplan till Boston. För tredje amerikanska valet i följd beger sig trion till andra sidan Atlanten för att arbeta som volontärer under presidentvalets slutspurt.

Varför? För att det är viktigt, menar familjemedlemmarna.

– Första gången vi åkte i väg var när Barack Obama var på väg att bli vald 2008. Det var en historisk chans för amerikanerna att säga sitt med fokus på alla människors lika värde, och det kändes viktigt att vara en del av det, säger Annika Sundström, som till vardags arbetar som kommunikationsrådgivare i Stockholm.

Den gången reste familjen till Florida för volontärarbete i Miami. Vid valet 2012 arbetade familjen i stället i Chicago och den här gången landar familjen i Boston. Precis som tidigare ligger fokus på att hjälpa Demokraternas presidentkandidat till seger.

– Vi tyckte att det var en viktig grej att göra tidigare val, och om möjligt ännu viktigare den här gången när det står mellan Hillary Clinton och Donald Trump, säger Annika Sundström, utan att gå in i detalj om varför hon, liksom barnen, är av den åsikten.

Så vad kan då en familj på tre svenska individer göra i USA för att övertyga den amerikanska befolkningen att rösta på ett visst sätt? Massor, enligt familjen Sundström/Örn, som får det hela att låta relativt enkelt.

– När man åker dit och volontärarbetar så här tätt inpå valet handlar det inte om att få personer att välja något visst parti. Det handlar snarare om att få personer som tidigare visat sitt stöd att gå till vallokalerna eftersom en missad röst spelar motståndaren i händerna, säger Ebba Örn, och tillägger:

– Första gången vi åkte dit visste vi inte hur vi skulle bli mottagna som svenskar som kom dit för att jobba med deras val, men det är så oerhört många i USA som är en ”nånting-American”, så vi blev bemötta som vem som helst, säger hon.

Under åren som volontärer har de gjort allt från att dela ut informationsblad på gatan till att knacka dörr i villaområden. Men framförallt har de suttit vid datorer och ringt upp människor som fortfarande inte registrerat sig inför valet.

ANNONS

– Förra valet kunde vi sitta tre timmar per dag och bara ringa. Men det var värt allt slit, för till sist blev vi inbjudna till Obamas officiella valvaka, säger Annika.

– Vi och flera tusen andra fick se Obamas segertal live i Chicago. Då kände man att det var värt allt slit, säger Oskar.

Någon valvaka lär det dock inte bli den här gången, eftersom Hillary Clinton lär befinna sig i New York samtidigt som familjen Sundström/Örn är i Boston. Men någon besvikelse går inte att skönja i deras ögon. Snarare entusiasm inför vad som komma skall.

– Det ska som alltid bli jättespännande, säger Annika.

Fakta

Så blir du volontärarbetare vid presidentvalet i USA

  1. Se till att vara ledig eller plocka ut semesterdagar under hösten så att du har möjlighet att lämna Sverige för en stund.
  2. Leta upp en plats i USA som känns relevant och fixa tillfälligt boende där. Förslagsvis i en så kallad ”Swing State”, där det inför valet är högst oklart vem som kommer att vinna. På så vis blir uppdraget som volontär viktigare.
  3. Gå in på Demokraternas eller Republikanernas respektive hemsida och registrera dig som volontär.

4. Fundera ut vilken typ av hjälp du är beredd att bistå med och ta dig sedan till det lokala kampanjkontoret på orten när du anlänt (i USA).

5. Jobba på!

6. Luta dig tillbaka och följ valvakan på plats i USA. Håll tummarna för att ditt jobb gjort nytta.

Fotnot: Inget speciellt visum krävs för att arbeta som volontär, utan ett vanligt turistvisum räcker gott (om du inte planerar att vara borta längre än tre månader).

ANNONS