ANNONS

Brommaflyget stoppar höghus

Brommaflyget kan sätta käppar i hjulet för Stockholms nya skyskrapor.

– Vi blev tagna på sängen, säger Erik Slottner (KD) i stadsbyggnadsnämnden.
ANNONS

Skyddszonen kring Bromma flygplats blir dubbelt så stor. Därför hotas nu byggplanerna för flera av Stockholms skyskrapor.

Bakgrunden till beslutet är krav från Transportstyrelsen. För att Bromma flygplats ska kunna drivas vidare behöver skyddszonen utvidgas – från tre och en halv kilometer i diameter från flygplatsen till sju kilometer för att man ska kunna ta emot större flygplan.

Just nu har Bromma fått dispens fram till 2019 med den gamla zonen.

Erik Slottner (KD), ledamot i stadsbyggnadsnämnden, säger att de blev tagen på sängen av nyheten, men att det egentligen inte finns så mycket att göra.

– Det är väldigt trist om det inte går att bygga höga märkesbyggnader i Stockholm på grund av flyget. När vi bygger nytt tycker jag att vi ska bygga hus som syns och sticker ut.

Erik Slottner säger också att han hoppas att man i slutändan inte ska tvingas välja mellan flygplatsen och Stockholms utbyggnad, men att det finns en tydlig konflikt.

Stadsbyggnadskontoret har nu inlett ett samarbete med flygplatsen, Trafikverket, länsstyrelsen och Stockholm stad för att försöka mötas kring säkerhetsfrågan och stadens önskan om att bygga ut.

– Det handlar om Stockolms regionala intressen och de nationella intressen som finns kring Bromma flygplats, säger Ludvig Elgström på stadsbyggnadskontorets planavdelning.

– Vi hoppas komma fram till en lösning innan sommaren.

ANNONS

Swedavias presschef Klas Nilsson tycker att det är bra att diskutera kring hur man får bygga med hänsyn till flygsäkerheten. Men han är inte orolig för att de kritiska röster som vill stänga flygplatsen ska bli fler.

– Vi har kontrakt till 2038 och dessutom tycker vi att det finns flera anledningar att börja göra investeringar i flygplatsen nu, säger Klas Nilsson.

Byggen som kan påverkas av de här nya restriktionerna är bland andra de planerade höghusen i Marieberg bredvid DN-skrapan och Tors torn i Vasastan.