”Brommajazzen” började i Abrahamsberg

Bilden är tagen på jazzbandet "The eagle band" på Lillsjönäs herrgård år 1961.
Bilden är tagen på jazzbandet "The eagle band" på Lillsjönäs herrgård år 1961.
Jesses New Orleans band.
Jesses New Orleans band.
På 50-talet var Bromma Stockholms-jazzens centrum. En vanlig lördagskväll tog ungdomarna tunnelbanan ut till Bromma för att spela "Brommajazz" på Lillsjönäs herrgård i Abrahamsberg.
– Jag kände en känsla av gemenskap och brödraskap, säger jazzmusikern Jens Lindgren.

I mitten av 50-talet föddes begreppet ”Brommajazz” i Stockholm. Jazzen som spelades i Bromma var inspirerad av den jazz som man spelade i New Orleans i USA. Bromma blev då kallad för ”Stockholms New Orleans”

Ett centrum var då ungdomsgården på Lillsjönäs Herrgård och Abrahamsbergskyrkan. Där brukade ungdomar från hela Stockholm spela låtar av jazzartister som Louis Armstrong, Bunk Johnson, och King Oliver. Varje söndag förvandlades fritidsgården till jazzklubben ”Happy Landings”.

Jens Lindgren som bodde inne i city var en av de som åkte ut till Bromma för att spela trombon.

– Bromma blev ett centrum för New Orleans jazzen. Man tyckte att att man hade hittat en egen grej ,det var inte sån musik man lyssnade på radion utan det var ens egen. Jag kände en känsla av gemenskap och brödraskap, säger han.

En annan som också spelade jazz i Bromma är Lars Tidholm som är uppväxt i Nockebyhov.

– Jag startade ett jazzband med några kompisar när jag var 16 och gick på skolan Nya Elementar i Norra Ängby.

Idag är Jens och Lars 73 år respektive 70 år. Lars arbetar som musiklärare på Nacka musikskola, men då och då har han ett jazzgig med sitt band. Jens har gått i pension och innan dess arbetade han som lärare och radioproducent. Vid sidan av det har han spelat jazz professionellt i flera jazzband.

– Jag spelar fortfarande tre gånger i veckan, vi spelar i kyrkor, på folkfester och egna konserter ibland. En gång spelade vi på Nobelfesten.

Jens Lindgren Foto: Raymond Heitger

Jens tackar Lillsjönäs herrgård för sin musikkarriär

– Jag tror faktiskt inte att jag skulle kunna ägna mig åt detta om Lillsjönäs herrgård inte hade funnits. Det hade ju varit omöjligt om Bromma inte varit ett musikcentrum, säger han.

Den 4 februari ska Jens och Lars återvända till Abrahamsbergskyrkan och spela tillsammans med sitt band ”Jesses New Orleans band”.

– Det blir en återträff, vi hoppas på att de som brukade jamma med oss i kyrkan kommer dit och kollar. De är ju över 70 år nu, säger Lars Tidholm.

Fakta

Konsert den 4 februari 2018

Var: Abrahamsbergskyrkan, Bävervägen 45

När: 4/2 19.00

Biljetter: Köpes i dörren för 150 kr

 

Källa: Jesses New Orleans band