Brommakrögare: ”Fler satsar utanför stan”

Martina och Mathias Elliot driver "Elliots" på Alviksvägen sedan 2008.
Martina och Mathias Elliot driver "Elliots" på Alviksvägen sedan 2008.
Stockholm har får 529 fler restauranger de senaste tio åren och allt fler vågar satsa utanför tullarna.
Brommakrögaren Mathias Elliot ser en tydlig skillnad i folks restaurangvanor.
– Folk unnar sig mer överlag, säger han.

Är du en av dem som äter ute ofta och spenderar allt mer pengar på krogen? Då hör du numera till den genomsnittlige stockholmaren. De senaste tio åren har restaurangerna 
i länet blivit 850 fler – och 529 av dem finns i Stockholm stad.

Under förra året spenderades drygt 36 miljarder kronor på länets kaféer, barer och krogar, enligt siffror från SCB, statistiska centralbyrån. Det är en ökning på hela 96 procent jämfört med 2007.

Och det är inte bara innanför tullarna som restaurangerna och krogbesöken ökar.

När Mathias och Martina Elliot öppnade restaurangen Elliots på Alviksvägen i Äppelviken 2008 var de bland de första som vågade sig på något som senare skulle bli en trend – att öppna en finkrog utanför tullarna.

– Det var svårt i början. Det tog flera år innan vi gick plus, men de senaste två, tre åren har det vänt, säger Mathias Elliot.

På vilket sätt märks det?

– Folk unnar sig mer överlag. Intresset för bra mat tycks ha ökat, samtidigt som folk har mer pengar i plånböckerna. För oss blir det tydligt på beläggningen i restaurangen. Sen ser man det på etableringen av krogar också, att fler vågar satsa utanför stan. Det var det ingen som gjorde för tio år sedan.

Och vad beror det på?
– Allt från ränteläget till rådande matkultur, tror jag. Folk kanske har tröttnat på att ha en pizzeria som sin lokala kvarterskrog och söker sig till något annat.