Brommas älskade kvarterskrogar

Lars Rogstedt, Shahid Saleem och Seved Olsson på restaurang Shalimar.
Lars Rogstedt, Shahid Saleem och Seved Olsson på restaurang Shalimar.
Ägare av restaurang Shalimar i Abrahamsberg, Shahid Saleem.
Ägare av restaurang Shalimar i Abrahamsberg, Shahid Saleem.
Shahid Saleem.
Shahid Saleem.
Restaurangchef Dragic Mihajlovic. Kullens kök och bar i Traneberg.
Restaurangchef Dragic Mihajlovic. Kullens kök och bar i Traneberg.
Restaurangchef på Sorbon, Pia Wigström.
Restaurangchef på Sorbon, Pia Wigström.
Schnitzel från Kullens kök och bar.
Schnitzel från Kullens kök och bar.
Pia.
Pia.
Mitt i har pratat med krögare på tre av Brommas mest älskade kvartershak. Egen bryggd öl, karaoke och trevlig stämning är det som lockar besökarna till de lokala restaurangerna.
– Det här ska vara ett vardagsrum för alla, säger Shahid Saleem som driver Shalimar i Abrahamsberg.

Hak, kvarterskrog och sylta – kärt barn har många namn. I Bromma finns flera välbesökta restauranger med trogna stamgäster.

I Abrahamsberg ligger restaurangen Shalimar, ägaren Shahid Saleem köpte lokalen för sju år sedan. Krogen serverar pakistansk och indisk mat. Förutom maten är det karaokekvällarna på helgerna som lockar hit gästerna, under dessa kvällar är det så fullt att det inte finns sittplatser till alla.

– Det här ska vara ett vardagsrum för alla, man ska komma hit med ett leende på läpparna, säger Shahid.

Lars Rogstedt och Seved Olsson är två Abrahamsbergsbor som besöker krogen ofta.

– Vi kikar in här varje dag, det är nästan så att man tillhör möblemanget, säger Seved Olsson.

– Det är så roligt och trevligt folk här, jag brukar vara här i alla fall i tjugo minuter varje dag. Man tar en öl och sitter och snackar, säger Lars Rogstedt.

Lars Rogstedt, Shahid Saleem och Seved Olsson.

Ägaren Shahid värnar om sina stammisar. Ibland blir han orolig om det är någon som inte besökt krogen på länge.

– Om de inte har varit här på ett tag ringer jag upp och frågar om det har hänt något. Gästerna har blivit mina vänner efter alla dessa år.

En station från Shalimar ligger ett annat populärt hak, restaurangen Sorbon vid Brommaplan. Pia Wigström har arbetat som restaurangchef i 16 år.

– Det är jättekul att jobba här, vi har mycket stammisar som kommer. Vissa kommer hit så ofta att de inte behöver en meny. Det är speciellt när man har jobbat här så länge, man får en fin relation med gästerna.

 

 

Restaurangen har specialiserat sig på mikrobryggerier och har över 250 sorters öl. Den som är mest populär bland gästerna är deras egenbryggda öl.

– Det vi säljer mest av är vår egen öl Sorbon X och planksteken med hemlagat mos, säger Pia.

I Traneberg ligger krogen Kullens bar och kök, ägaren Dragic Mihajlovic tog över stället för ett år sedan.

– Vi har väldigt trevliga gäster här i Bromma. Jag tror det blir en skillnad på att driva en kvarterskrog jämfört med ett stort ställe inne i stan, det blir nog mer familjärt här, säger han.

Restaurangen har en inglasad veranda som var knökfull med gäster i somras. Förutom verandan är det en speciell maträtt som lockar.

– Folk kommer hit för vår schnitzel med fetaost och bacon.

Foto: Dragic Mihajlovic