ANNONS

Transportstyrelsen stoppar p-avgifter i Bromma

P-avgifter stoppas i Bromma.
P-avgifter stoppas i Bromma.
I våras infördes gatuparkeringsavgifter i Bromma efter beslut från Stockholms stad. Nu rivs beslutet upp av Transportstyrelsen.
ANNONS

Kommunen har inte rätt att ta ut parkeringsavgifter i området, enligt beslutet, som inte går att överklaga då tiden har gått ut.

Kommunfullmäktige och Trafiknämnden beslutade år 2016 om en parkeringsstrategi och plan för gatuparkering samt vilka parkeringstaxor som skulle gälla. Under 2017 och i början av 2018 infördes nya parkeringsavgifter på olika platser i Stockholm. Ett områden tidigare hade gratis gatuparkering men som fick parkeringsavgifter var Bromma.

När parkeringen började kosta fem kronor per timme på vardagar mellan klockan 7 och 19 hoppades kommunen att antalet lediga parkeringsplatser skulle bli fler och att framkomligheten skulle ökas. Men beslutet överklagades av en person som nu alltså har fått rätt.

Transportstyrelsen anser inte att det framgår att avgifterna behövs för trafikens ordnande på de aktuella gatorna i Bromma.

– Kommunen har inte motiverat sina beslut på ett sådant sätt att Transportstyrelsen kan avgöra om avgifter behövs för trafikens ordnande, säger Lars Hammar, utredare på Väg och järnväg på Transportstyrelsen i ett uttalande till dn

Stopp för avgifter under fredagen

Redan under fredagen har avgifterna tagits bort. Beslutet innebär även att nära 300 lokala trafikföreskrifter måste göras om. Dessutom måste alla berörda gator skyltas om och parkeringsautomater tas bort.

Beslutet tros också bli vägledande för hur parkeringsavgifter på kommunernas gatumark får användas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.